sex hikaye

Aggódik az MPAA

Többmillió kalóz

2003. december 10. - filmhu
Az Amerikai Filmgyártók Szövetsége ( Motion Picture Assn. of America, MPAA) szerint idén 3,5 billió dollár kárt okozott az illegális film csere-bere. Becslésük szerint az interneten naponta 350.000 – 400.000 filmet töltenek le a fájlcserélő programok használói. Az egyéni felhasználókat, letöltögető kisgyerekeket és egyetemistákat előszeretettel zaklató szervezetet azonban nem is ez aggasztja igazán. Hanem a jövő.
„Ha a kalózkodás a jelenlegi szinten maradna, az nem lenne gond – kikerülhetetlen, zavaró tényező, de nem több. A technika viszont fejlődik, a háttértárolók (winchesterek) egyre nagyobbak lesznek, a netkapcsolat egyre gyorsabb, egyre több film kerül majd fel, és egyre gyorsabban lehet majd őket letölteni”, mondta Paul Kocher, a Kriptográfiai Kutatóintézet alapítója a Variety-nek.

Az MPAA aggresszív védelmi politikája és a végfelhasználók elszánt üldözésének dacára sem tud mit kezdeni a jelenlegi helyzettel, a jövőt tekintve pedig még borúlátóbbak a korporáció képviselői. Többször előfordult, hogy az MPAA magánszemélyek ellen indított eljárást, akadályozta a legújabb szoftverfejlesztések nyilvánosságra kerülését, és hatósági jogokat vindikálva magának törvénysértést követett el. Erőfeszítéseik azonban nem vezettek eredményre. Jelen pillanatban bármely másolásvédelmet pár kattintással fel lehet törni, a fájlcserélők népszerűsége pedig töretlen.

A jövő az MPAA szempontjából még sötétebb. Jelenleg 250 dollárba kerül az a DVD felszerelés, amely beépített winchesterrel rendelkezik és szélessávú internet elérés kezelésére képes. Képes rögzíteni, tömöríteni, és DVD-re írni egy nagyjátékfilmet kevesebb mint egy óra alatt, a kész anyag pedig egy kattintással azonnal fel is tölthető a webre.  Alig két évvel ezelőtt a szerkezet 3000 dollárba került. Az egyszerű DVD írók is igen nagy árzuhanásba kezdtek. Egy csúcskategóriás, ma gyorsnak számító  eszköz kevesebb mint 100 dollárért megkapható.

A prognózisok szerint négy millió DVD írót adnak el még az idén, 2007-re pedig a DVD-kkel kapcsolatos eladások felét a DVD írók jelentik majd. A személyi számítógépek processzora egyre gyorsabb, a hangrendszerek és a monitorok fejlettsége pedig már-már felveszik a versenyt a házimozi rendszerekkel is – így a számítógépes filmnézés élménye alig marad el az asztali lejátszókétól.

A legtöbb embernek már ma is szélessávú internetelérése van. A legújabb generációs fájlcserélő programok (KazaaLite, Gnutella, Grokster, Morpheus, eMule, stb) használatával egy film letöltése már nem napok kérdése, hanem óráké. Az internethasználók egyre gyakrabban töltenek le filmeket, a fájlmegosztó rendszereket pedig egy felmérés szerint minden harmadik user használja (USA).

Az MPAA keményen fel kíván lépni a több millió kalóz ellen, de azt még nem tudni hogyan.

Címkék

hír



nka emblema 2012