sex hikaye

A Másnap Karlovy Varyban

2004. június 15. - filmhu
Július 2-án veszi kezdetét térségünk legjelentősebb filmes eseménye, a 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a játékfilmek versenyében induló Másnap mellett még hét alkotás képviseli a magyar színeket - adta hírül a Magyar Filmunió.

Versenyben a Másnap
A magyar filmszemle fődíjas filmjét, Janisch Attila Másnap című alkotását hívta meg versenyprogramjába a 39. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. A filmért Medvigy Gábort operatőri díjjal, Gáspár Tibort a legjobb színész díjával és Lázár Katit a legjobb mellékszereplő díjával tüntették ki februárban a szemlén.

A július 2 – 10. között megrendezendő, térségünk legjelentősebb filmfesztiváljának tekintett mustra előkelő alkalmat kínál Janisch új filmjének nemzetközi premierjére. 1946 óta Karlovy Vary ad otthont Közép-Európa egyetlen A-kategóriás fesztiváljának, a fesztivál média-lefedettsége a közel 1000 újságíró jelenlétének köszönhetően egyedülálló régiónkban.

Több ezer, a világ minden tájáról benevezett játékfilmből választották ki idén is a fődíjért versenyző alkotásokat. A Kristály Glóbusz sorsáról ezúttal Al Ruban amerikai filmkészítő által elnökölt zsűri dönt. Ruban munkásságát Cassavetes kollégájaként kezdte, az Amerikai Filmakadémia tagja. A zsűri munkájában részt vesz Florinda Bolkan olasz színésznő, Simon Field producer, a rotterdami fesztivál volt igazgatója, Katarzyna Figura lengyel színésznő, Vladimir Mashkov orosz színész-rendező, Alice Nellis cseh forgatókönyvírő-rendező, valamint Hong Sang-Soo koreai rendező.

A mulandóság gátja a dokumentumfilmek versenyében
A dokumentumfilmek versenyében indul Nemes Gyula új alkotása, A mulandóság gátja, melyet a rendező a prágai FAMU-n készített, konzultánsa Karel Vachek volt.

Dealer, Kontroll, Mix
Több külföldön már bemutatott magyar játékfilmmel találkozhat újra a nemzetközi közönség a fesztivál különböző szekcióiban. A Berlinalén bemutatott és jutalmazott Dealert a fesztivál a „Függetlenek Fórumá”-ba hívta meg.

A Cannes-ból Ifjúsági Díjjal hazatért Kontrollt a mértékadó Variety című szaklap filmkritikusainak választottjaként mutatják be. Steven Lovy MIX-ét a fesztivál „Nyugat Keletje” elnevezésű programjába hívták meg.

„Tánc a Kamerának”
A táncművészet, a kortárs koreográfia filmvásznon való megjelenítésének külön programot szentel Karlovy Vary idén, a „Tánc a Kamerának” elnevezésű válogatásban Grunwalsky Ferenc Ladányi Andreával készített Táncalak című munkáját és Tolnai Szabolcs Nagy Józsefről készített Egy imeretlen naplója című portréfilmjét is bemutatják.

Felújított Körhinta
A Magyar Nemzeti Filmarchívum kétéves felújítási munkálatai eredményeként Fábri Zoltán Körhintáját láthatja a közönség. Az 1955-ben készített film Törőcsik Mari és Soós Imre felejthetetlen alakításával a magyar filmművészet örökzöld alkotása.



Címkék

hír



nka emblema 2012