sex hikaye

Ami eddig kiderült Cannes-ról

1540-ból 53 induló

2005. április 22. - filmhu
Ami eddig kiderült Cannes-ról
A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál szervezői a héten nyilvánosságra hozták a résztvevő húzóneveket és fesztiválújdonságokat - olvasható a The Hollywood Reporteren. A rendes versenyprogram húsz alkotása közül négy érkezik az USA-ból, három a franciáktól, és szintén négy filmmel erőteljes lesz az ázsiai jelenlét. A versengő rendezők fele már korábban is részt vett a francia üdülővárosban szervezett filmes seregszemlén, közülük pedig négyen nyertek már Arany Pálmát.

Az egyik korábbi győztes Gus Van Sant egy HBO-produkcióval, a Last Days-zel tér vissza, amelyet a Nirvána volt frontembere, Curt Kobain élete ihletett. A fesztivál közönsége megtekintheti a dán Lars Von Trier Manderlayjét, amely a Dogville-lel kezdődő trilógia következő darabja, és az 1930-as évek USA-jában meglévő rabszolgaságot vizsgálja.

Az amerikai kontingenssel érkezik Tommy Lee Jones, akinek a The Three Burials of Melguiades Estradája egyben rendezői debütálás is, amely egy Mexikóban és az USA-ban készült, napjainkban játszódó western. Jim Jarmush a Broken Flowersszel indul, ebben Bill Murry egy elvált figurát alakít, aki még keresi magában a régi szenvedélyt. Látható lesz az Amerikában április eleje óta vetített legújabb Robert Rodriguez film, a Frank Miller képregény-adaptációjából készült Sin City is.

Rodriguez hazájából egy másik direktor is érkezik, Carlos Reygadas, akinek Japón című filmjét nemrég nálunk is játszották a mozik. Most Batalla en el Cielo (Csata az égen) című filmjét vetítik a versenyben.

Az észak-amerikai kontinensen maradva Kanadából David Cronenberg bosszúfilmjét, A History of Violence-t láthatja majd a cannes-i közönség. Szintén kanadaiként szerepel az egyiptomi származású Atom Egoyan Where the Truth Lies című thrillerjével.

Thierry Fremeaux
A fesztivál művészeti igazgatója
foto: AFP
A szervezők megerősítették, hogy a legrosszabbul őrzött titok a Star Wars III. – A sith-ek bosszújának premierje, amely május 15-én lesz a Croisette-ban. A fesztivál művészeti igazgatója Thierry Fremeaux kijelentette, örül annak, hogy a mozitörténet egyik legendás mítosza éppen a Cannes-ban bemutatandó résszel kerekedik egésszé.

2002-ben a francia filmes fiesztán Woody Allen Hollywood Ending című filmje versenyen kívül került a programba. Idén a színész-rendező legújabb alkotása, a Match Point lesz a seregszemle nyitófilmje.

A franciák három alkotással indulnak a rendes versenyben, amelyet Dominik Moll Lemming című filmje nyit majd. Moll 2000-ben a versenyszekcióban már nevezett egy másik, With a Friend Like Harry (Egy baráttal, mint Harry) című alkotásával. Arnaud és Jean-Marie Larrieu szerzőpáros második filmje, a Peindre ou faire l'amourral (Fess vagy szeretkezz jelentkezik) forog még a versenyben.

Az osztrák származású Michael Haneke a Cache-sel (Rejtve) száll ringbe szintén gall színekben. A film Franciaországban és francia pénzből készült, valamint két főszereplője, Juliette Binoche és Daniel Auteuil nemzetisége okán.

A megszokott cannes-i vendégek között találjuk Luc and Jean-Pierre Dardenne-t, ők 1999-ben nyertek Arany Pálmát a Rosettával, most pedig L'enfanttal (A gyermek) térnek vissza. 1984-ben a Paris Texasszal szintén Arany Pálmát szerzett Wim Wenders Don't Come Knockin'-nal érkezik. A versenyprogramban Amos Gitai a Free Zone-nal képviseli Izraelt, Hou Hsiao Hsien pedig Taiwant a The Best of Our Times-zal.

Adásunkat megszakítjuk
Johnny To
Az új arcok közt találjuk az Election alkotóját, Johnny Tot és az 1970-es években játszódó Shanghai Draems rendezőjét, Wang Xiaoshuait. To egyik filmje, az Adásunkat megszakítjuk nemrég volt látható az idei Titanic filmfesztiválon. Az fiatal titánok között van az iraki Hinner Saleeme a Kilometre Zeróval és szintén a távol-keleti, japán, Masahiro Kobayashi a Bashinggal.

A versenyprogram olasz résztvevője Tullio Giordana, a Quando Sei Nato, Non Puoi Piu Nasconderti (Egyszer megszülettél, tovább nem rejtőzhetsz) című alkotásával. Ő már korábban a hatórás The Best of Youth-tal díjat nyert 2003-ban az Un Certain Regard szekcióban, ahol idén Mundruczó Kornél filmje, a Johanna is vetítésre kerül.

A tavalyi év dokus és animációs sikere, a Fahrenheit 9/11 és a Shrek 2 után feltűnő a műfaj képviselőinek hiánya. „Visszatértünk egyfajta klasszikus állásponthoz – mondta a fesztivál művészeti igazgatója. Ez nem véletlen, hanem tudatos döntés”.

A Warner Bros Pictures éjszakai vetítésén lesz látható a Kiss, Kiss, Bang Bang, amely Shane Black, Val Killmer és Robert Downey Jr. főszereplésével készült, és egy scifi író valamint csinos szomszédja között születő végzetes kapcsolatról szól. Korábban Paul Bettany és Stellan Skasgard főszereplésével itthon is láthattunk egy filmet ugyanezzel a címmel. A koreai film noire is képviselteti magát éjszakai vetítéseken Kim Jee-woon A Bittersweet Life (Egy keseréde élet) című munkájával.

A péntek 13-i esti programot a horrornak szentelik Stuart Samuels erőteljes Midnight Movies dokujával és levetítenek még egy 30 perces anyagot George A. Romero Land of the Dead készülő filmjéből.

A különleges vetítéseken azonban a dokuk dominálnak, köztük lesz látható Németországban alkotó törtök származású Fatih Akin Crossing the Bridge című munkájának, amely a mai török popzenébe enged betekintést. A rendező Fallal szemben című drámáját tavaly láthatta a hazai közönség, amely filmjével az alkotó 2004-ben megnyerte a legjobb mozinak járó Európai Filmdíjat.

A különböző bíráló bizottságokhoz összesen 1540 mozi érkezett, amelyekből végül 53 került a hivatalos programba. Ez a szám kétszer nagyobb, mint öt évvel korábban.

Mundruczó Kornél a Johanna forgatása közben
fotó: Pfeffer Attila
Az Un Certain Regard (Egy bizonyos tekintetben) szekcióba 21 film kapott meghívást, ide érkezik Mundruczó Kornél operafilmje a Johanna. A műfajt más képviselői Mark Dornford May is jelen lesz U-Carmen e-Khayelitsha című Carmen-adaptációjával, amely februárban Berlinben megnyert egy Arany Medvét. A versengés harmadik zenés darabja a japánból érkező Operetta Tanukigoten, amely Seijun Suzuki rendezése.

Összességében a fesztiválon erőteljesen érezhető az Ázsia filmes dominancia, Indiából és Sri Lankáról érkező alkotásokkal egyetemben, amit latin-amerikai: brazil, mexikói és argentin mozik ellenpontoznak.

A művészeti igazgató európai film-reneszánszról is beszélt, amit magyar, román, izlandi, osztrák és német alkotások versenyprogramba kerülése jelez.

A filmek mellett még számos újdonság is lesz Cannes-ban. Az első az a fórum, amely május 10-én nyílik, egy nappal a fesztivál kezdete előtt. Ezen rendezők, köztük a négy zsűritag az esemény ügyvezető igazgatójával, Veronique Caylaval egyetértésben arra igyekeznek választ találni, hogy milyen irányba haladjanak a cannes-ihoz hasonló filmes seregszemlék.

Az idei év további fejlesztései közé tartozik a Fesztivál Workshop, amelyre 18 ígéretes filmest hívtak meg legutóbbi forgatókönyvükkel egyetemben azzal a céllal, hogy elképzelésükre pénzt gyűjtsenek, és külön foglalkoznak majd a gyermekfilmekkel is. Az All World Cinema szekciójában, amelyet egy tengerparti stégre épített ideiglenes moziban helyeznek el, és ahol minden nap másik ország filmjei mutatkoznak be a héten. Az esemény Marokkó bemutatásával kezdődik majd.

A zsűri teljes névsorát a jövő héten hozzák nyilvánosságra. Eddig Emir Kusturicát, a versenyszekció, Alexander Payne-t, az Un Certain Regard, Abbas Kiarostami, az operatőrök, valamint Edward Yangot, a Cinefondation elnökeként jelentették be. A szervezők szerint nehéz lesz a zsűritagokat összegyűjteni, mert a jelöltek haboznak a közismerten heves Kusturica mellé ülni.

A fesztivál május 21-én kezdőd díjátadó gálával ér véget a záró film Martha Fiennes Chromophobiája lesz.


A rendes versenyen induló filmek:

Lemming, Dominik Moll (nyitó film) (France)
Sin City, Roberto Rodriguez and Frank Miller (U.S.)
Last Days, Gus Van Sant (U.S.)
Manderlay, Lars von Trier (Denmark)
Where the Truth Lies, Atom Egoyan (Canada)
Once You're Born You Can No Longer Hide, Marco Tullio Giordana (Italy)
Hidden, Michael Haneke (France)
A History of Violence, David Cronenberg (Canada)
The Best Of Our Times, Hou Hsiao-Hsien (Taiwan)
Election, Johnny To (China)
Broken Flowers, Jim Jarmusch (U.S.)
The Three Burials Of Melquiades Estrada, Tommy Lee Jones (U.S.)
Bashing, Kobayashi Masahiro (Japan)
Batalla En El Cielo, Carlos Reygadas (Mexico)
Kilometre Zero, Hiner Saleem (Iraq)
Shanghai Dreams, Wang Xiaoshuai (China)
Peindre Or Faire L'Amour, Arnaud and Jean-Marie Larrieu (France)
The Child, Luc and Jean-Pierre Dardenne Brothers (Belgium)
Don't Come Knockin', Wim Wenders (Germany)
Free Zone, Amos Gitai (Israel)

Versenyen kívüli filmek:

Chromophobia, Martha Fiennes (záró film) (UK)
Star Wars: Episode III -- Revenge of the Sith, George Lucas (U.S.)
Match Point, Woody Allen (U.S.)



Címkék

cannes , hír



nka emblema 2012