sex hikaye

"Ami megmaradt belőle..."

Gyökérkeresés

2003. augusztus 11. - filmhu
Három éve forog Spitzer Barbara dokumentumfilmje a múltról és a jelenről. A Párizsban élő író-rendező pár éve tanult meg magyarul, akkor kezdte forgatni rendhagyó önportré-dokumentumát. A film lassan befejezéséhez közeledik, ha minden jól megy, tavasszal már láthatjuk.
„Amikor hazajöttem, hogy elkezdjem kutatni magyar gyökereimet és megtaláljam magam ebben a kultúrában, nem magyarnak néztek, hanem zsidónak. Ez nagyon furcsa volt, Franciaországban ilyen nem létezik, nem is értettem. Végül a nyelvben, a nyelven keresztül értem haza.”

„Válaszokat keresek”, mondja a rendezőnő a film alapkoncepciójáról. „Ez családfakutatás, de több is annál: egyrészt a nagyszüleim generációját kutatom, megszólaltatom a még élő embereket, meséljenek az akkori korszakról. Másrészt a visszatérő, másod-harmadgenerációs korosztály szemszögéből vizsgálom a mai Magyarországot. Milyen ez az ország, hogyan gondolkodnak és hogyan élnek az emberek.”

A filmben háromfajta interjúalany különíthető el. Vannak a már említett fiatalok, akik visszatérnek és belecsöppennek az ország mindennapjaiba. A második csoportba a rendezőnővel azonos nevű, Magyarországon élő emberek tartoznak, akik a származás és a névazonosság révén kerültek képbe. A harmadik csoportban vannak a közismert, nagy nevek: a filmben megszólal majd Kertész Imre és Fejtő Ferenc; mellettük a rendezőnő Popper Péter, Sebestyén Márta és még sok más közismert személy megkérdezését is tervezi: mint mondta, azokat keresi meg, akik érzelmileg fontosak számára.  

„Franciaországban mindenki a gyökereit keresi, ez valószínűleg válasz az egyre erőteljesebb globalizációra. Itthon ez a "gyökérkutatás" még nem általános, nem elterjedt. Volt olyan interjúalanyom, aki életében először nekem mesélt az akkori dolgokról. Borzasztó, hogy például a vészkorszakról csak annyit tudnak az emberek: igen itt voltak, aztán elvitték őket. Úgy tűnik senkit nem érdekel az akkori korszak.”

A dokumentumfilm nyilvános problémákat is feszeget, de emellett igen személyes hangú lesz. A rendezőnő számára a filmkészítés önterápia és önmegismerő utazás – volt olyan interjú amit egyedül, stáb nélkül vett fel, hogy a közös hullámhossz megteremtését senki se zavarja.

A filmet Spitzer Barbara írta és rendezi, az operatőr Gózon Francisco, hangmérnök Várhegyi Rudolf. Az „Ami megmaradt belőle…” munkacímű produkció főként Magyarországon és magyar támogatók (MMA, Duna Műhely) segítségével készül, de francia és német források is vannak.

A filmet Magyarországon a Duna Tv-n láthatjuk majd, és Franciaországban  is bemutatják.

Címkék

hír



nka emblema 2012