sex hikaye

Antal Nimród: Megint érzek egy lendületet magamban

Interjú a Kontroll, az Elhagyott szoba, a Szállítmány és a Predators rendezőjével

2010. február 22. - Baski Sándor
1-1  /  3
Antal Nimród: Megint érzek egy lendületet magamban
Egy hónapja mutatták be a magyar mozik Antal Nimród második hollywoodi filmjét, A szállítmány-t, a rendező azóta már a következőt is leforgatta. A nyolcvanas évek sci-fi horror klasszikusára építő, 40 milliós költségvetésű Predators az eddigi legkomolyabb megbízása, olyan színészekkel dolgozhatott, mint Adrien Brody, Laurence Fishburne vagy Danny Trejo, a produceri székben pedig Robert Rodriguez ül, aki egyben a forgatókönyv szerzője is. A magyar rendező a Kontroll óta nem élvezett akkora szabadságot, mint ezúttal, szerencsésnek tartja magát, amiért megkapta a lehetőséget, de már várja a pillanatot, amikor újra saját ötletből dolgozhat.

Filmhu: Milyen fázisban van jelenleg a Predators?

A.N.: Egy vagy másfél hónapon belül fogjuk befejezni a vágást. Elég ígéretes az anyag, szerintem tetszeni fog az igazi Predátor-rajongóknak - nem az AvP-filmek, hanem az eredeti rajongóinak.

Filmhu: A történet hogyan viszonyul ehhez a klasszikus Predátor-filmhez? Eleinte még azt is lehetett hallani, hogy reboot lesz. Ebből mi igaz?

A.N.: Semmi. Nem is tudom igazán, mit jelent ez a reboot szó. Ez nem egy újrafeldolgozás, az eredeti az az eredeti, ez pedig egy teljesen más film.

antalnimrod_predator1
Ez nem egy újrafeldolgozás - Rodriguez a Predators forgatásán

Filmhu: Már az Elhagyott szobá-ban és a Szállítmány-ban is nagy nevekkel dolgozhattál, itt talán még erősebb a szereplőgárda. Sikerült már megszoknod, hogy világsztárokkal dolgozhatsz?

A.N.: Az ember mindig izgul az elején, aztán elkezdesz dolgozni, és a munka során ez lassan eltűnik, főleg ha olyan emberek a partnereid, akiket tisztelsz. Az egyáltalán nem izgat, hogy valaki híres-e, inkább az a fontos, hogy rajongó vagyok-e, és szerencsére ezeknek a színészeknek kivétel nélkül rajongója voltam már korábban is. Abból a szempontból érzek csak stresszt, hogy nem akarom, hogy csalódjanak bennem.

Filmhu: És a stúdió részéről mekkora a nyomás? A Predators költségvetése, ha jól tudom, dupla akkora, mint A szállítmány-é volt. Lehet érzékelni, hogy ez már egy más kaliber?

A.N.: Nekem igazából csak azért más ez a film, mint a korábbiak, mert eddig nem volt szükségem számítógépes trükkökre, ilyen szintű effekt-filmben tehát még nem dolgoztam. Különben nem szoktam érezni, hogy mennyi a költségvetés. Ha belegondolnék, lehet, hogy megijednék.

antalnimrod_predators2
Ha belegondolnék, lehet, hogy megijednék
(Adrien Brody és Oleg Taktarov a Predators forgatásán)

Filmhu: Jó tudom, hogy Robert Rodriguez a Kontroll és nem a két hollywoodi filmed miatt döntött melletted?

A.N.: Elsősorban a Kontroll miatt, igen.

Filmhu: Elmondta, hogy mi fogta meg őt benne?

A.N.: Az, ahogy a színészekkel dolgoztam, hogy irányítani tudtam őket egy helyszínen belül.

Filmhu: Milyen elvárásai voltak veled szemben?

A.N.: Hogy ne basszam el.

Filmhu: Mennyire kötötte meg a kezed?

A.N.: A Kontroll óta nem élveztem olyan szabadságot, mint ezen a filmen.

Filmhu: Milyen gyakran látogatta a forgatást?

A.N.: Nagyjából kéthetente egyszer jött ki, és akkor is csak udvariasságból, kedvességből, nem feltétlenül azért, hogy kontrolláljon. Nem volt olyan, hogy helyettem akart volna rendezni. Ugyanez a helyzet most az utómunka során is. Vágom a filmet és hetente egyszer megmutatom neki, hogy eddig mit csináltunk. Volt olyan, hogy egyszer azt mondta, nagyon jó, és volt, hogy elmondta, másképp közelítené meg az adott snittet. Meghallgatom a véleményét és javítok rajta, ha egyetértek.

antalnimrod_rendezo_nimrod_02
Ahogy a színészekkel dolgoztam, hogy irányítani tudtam őket
(Antal Nimród a Kontroll forgatásán)

Filmhu: Anno amikor kiválasztott téged, mint rendezőt, volt operatőr-jelöltje is?

A.N.: Nem, én kijelentettem a legeslegelején, hogy Pados Gyulát szeretném, és úgy is lett. Általában a rendezőnek nem kell engedélyt kérnie, hogy milyen operatőrt akar.

Filmhu: Ezek szerint Andrzej Sekulát is te választottad az előző filmjeidnél?

A.N.: Igen, én 23 éves korom óta mindig azzal az operatőrrel dolgoztam, akivel akartam.

Filmhu: Pados Gyulán kívül is vannak még a stábban magyarok?

A.N.: Több magyar származású ember volt a stábban, sőt az egyik világosító echte magyar volt, de ő csak pár napig dolgozott velünk.

antalnimrod_gyula_nimrod
Kijelentettem a legeslegelején, hogy Pados Gyulát szeretném
(Antal Nimród és Pados Gyula a Kontroll forgatásán)




1-1  /  3

nka emblema 2012