sex hikaye

A nyomozó a Kristályglóbuszért

Hét magyar rendező Karlovy Vary-ban

2008. június 24. - filmhu
A nyomozó a Kristályglóbuszért
A legutóbbi Magyar Filmszemle meglepetése, Gigor Attila első játékfilmje a Karlovy Vary-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be a külföldi közönségnek. Közép-Európa legrégebbi és máig egyetlen A-kategóriás filmfesztiválja összesen hét magyar rendező filmjét tűzi műsorra - adta hírül a Magyar Filmunió.

Prágában nyilvánosságra hozták a szervezők a július 4-én kezdődő Karlovy Vary-i filmfesztivál teljes programját. Az idén 43. alkalommal kezdődő filmünnep térségünk legrégebbi és legfontosabb nemzetközi szemléje. Berlin, Cannes, és Velence mellett a monarchia egykori fürdővárosában, Karlsbadban, mai nevén Karlovy Vary-ban megrendezendő mustra is a FIAPF (Film Producerek Nemzetközi Szövetsége) által A-kategóriásnak minősített 12 nemzetközi filmfesztivál közé tartozik.

Gigor Attila, Lakatos Róbert, Dettre Gábor, Nemes Gyula, Szemző Tibor, Tarr Béla és Mundruczó Kornél - hét magyar rendező filmjét tűzi műsorra Közép-Európa legkedveltebb nemzetközi filmfesztiválja július 4-12. között.

A Kristályglóbuszért folyó versenybe kapott meghívást a legutóbbi Filmszemle nagy meglepetése, A nyomozó. Gigor Attila első játékfilmje februárban a legjobb műfaji film Moziverzum-díjával együtt a legjobb színész - Anger Zsolt -, a legjobb forgatókönyv, a legjobb vágó - Kovács Zoltán - és a Diákzsűri fődíját is bezsebelte. A zárkózott boncmester nyomozását bemutató diplomafilm a KMH Filmben készült, producere Pusztai Ferenc, operatőre Herbai Máté.

Karlovy Varyban A nyomozó-t a főszereplők, Anger Zsolt és Rezes Judit, a producer, valamint a forgatókönyvet is jegyző Gigor Attila együtt mutatják be a nagyközönségnek és a nemzetközi sajtónak. A Kristályglóbusz sorsáról héttagú nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke a ’68-óta Amerikában alkotó Ivan Passer, a cseh újhullám markáns alakja. Az Oscar-díjas magyar operatőr Zsigmond Vilmos is az ítészek között lesz idén. A nyomozó nemzetközi premierje július 10-én este lesz Karlovy Varyban.

A kizárólag közép-európai mozgóképeket műsorra tűző „East of the West” versenyprogram két magyar film nemzetközi premierjét tartogatja. Lakatos Róbert Bahrtalo! és Dettre Gábor Tabló című alkotásai kaptak meghívást a versenybe. Mindkét filmet a rendezők és a producerek részvételével mutatják be, a vetítéseket közönségtalálkozó követi. Az „East of the West” verseny zsűrijében Bársony Éva újságíró, filmkritikus vesz részt.

A versenyző magyar játékfilmek mellett Nemes Gyula Letűnt világ című új munkája a legjobb dokumentumfilm díjáért száll ringbe. A Kopaszi-gát  kilakoltatását és átépítését szavak nélkül bemutató alkotás Nemes Gyula második dokumentumfilmje ebben a témában. A mulandóság gátja címmel készített első alkotást 2004-ben szintén a Karlovy Vary-i fesztivál versenyében láthatta először a nemzetközi publikum. Nemes Gyula személyesen mutatja be új filmjét.

A zene és vizualitás kapcsolatának jelenlegi változásaira kihegyezett ’2008: A Musical Odyssey‘ című válogatásban Szemző Tibor Az élet vendége – Csoma-legendárium című filmje lesz látható. Tarr Béla A londoni férfi című legutóbbi rendezése a „Horizontok” válogatásba, Mundruczó Kornél Delta című műve pedig a „Nyitott szemek” elnevezésű programba kapott meghívást.

A magyar Eurofilm koprodukciójában készült grandiózus Báthory-film, melyet a világhírű szlovák rendező Juraj Jakubisko jegyez, Karlovy Varyban lesz látható először. A Báthory Erzsébet rejtélyes élettörténetét feldolgozó nagyszabású film, a Báthory, cseh-magyar-angol-szlovák koprodukcióban készült.

A fesztiválról és filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.



Címkék

hír



nka emblema 2012