sex hikaye

Arany Pálmás filmek a Francia Intézetben

Évfordulós vetítéssorozat

2007. május 2. - filmhu
Arany Pálmás filmek a Francia Intézetben
A 60. Cannes-i Filmfesztivál előestéjén, május 15-én kezdődő budapesti vetítéssorozaton -  a Francia Intézet, a Filmarchívum és a Magyar Filmunió közös vetítéssorozatán - az egykor Cannes-ban bemutatott, majd később világhírűvé vált francia és magyar mozgóképek lesznek újra láthatóak az idén szintén 60 éves Francia Intézetben. Az évtizedenként egy-egy francia és magyar filmet bemutató fesztivál június 13-án zárul, a Francia Intézet felavatásának napján.
 
 
 
 

A Cannes-i seregszemle szimbólumává lett Arany Pálmát eddig öt alkalommal nyerte el magyar rövidfilm: Vadász János Nyitány, Jankovics Marcell Küzdők, Vajda Béla Moto perpetuo, Iványi Marcell Szél és Mészáros Péter Eső után című alkotásai ­ ezek a játékfilmek kísérőiként láthatóak lesznek a Francia Intézetben.

Az Arany Pálmás rövidfilmek mellett magyar részről Keleti Márton, Fábri Zoltán, Kósa Ferenc, Gaál István, Szabó István, Kocsis Ágnes és Antal Nimród alkotásait vetítik a Fő utcában. Francia részről René Clément Az elátkozott hajó című nagydíjas filmje nyitja és Michael Haneke A zongoratanárnő című filmje zárja a díjazottak sorát, amelynek főszerepéért Isabelle Huppert elnyerte a legjobb női alakítás díját, Benoît Magimel pedig a legjobb férfi alakításét 2001-ben. A budapesti fesztivál keretében a közönség újra átélheti Cyrano de Bergerac történetét, amelynek főszereplője, Gérard Depardieu 1990-ben megkapta a legjobb férfi alakítás díját. A Cannes-i válogatás kihagyhatatlan szereplői lesznek még François Truffaut, Maurice Pialat, Costa Gavras és Claude Chabrol alkotásai. A filmeket eredeti nyelven francia, illetve magyar felirattal vetítik.

A Filmarchívum és a Magyar Filmunió által közösen szervezett vetítések helyszíne a budapesti Francia Intézet (I. ker., Fő utca 17.).





nka emblema 2012