sex hikaye

ARIFF-életműdíj Maurice Jarre-nak

A Doktor Zsivágó zeneszerzője

2006. május 18. - filmhu
ARIFF-életműdíj Maurice Jarre-nak
A decemberben Európa-díjjal kitüntetett háromszoros Oscar-díjas komponista, Maurice Jarre életműdíjban részesül a 2. Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon, melyet személyesen vesz át a június 3-ai zárógálán.

A legendás zeneszerzőt pályafutása során kilenc alkalommal jelölték az Amerikai Filmakadémia díjára, melyet az Arábiai Lawrence, Doktor Zsivágó és Út Indiába című három nagyszabású David Lean-produkcióért el is nyert. Pályafutása során Arany Glóbusz- és Grammy-díjban is részesült, olyan további ismert filmek zenéjét szerezte, mint a Ghost, az Elátkozottak, A Názáreti Jézus, A veszélyes élet éve, A leghosszabb nap és a Topáz.

Maurice Jarre 1924-ben született Lyonban. A francia zenei konzervatórium elvégzése után színházban, a rangos Comedia Francaise-nél kezdte pályafutását. A különböző jelenetekhez rövid zenék írása felkészítette őt a filmzeneszerzésre. 1952-ben George Franju hívta először filmhez, majd 1962-ben Sam Spiegel producer szerződtette elsőként igazi nemzetközi produkcióhoz: legemlékezetesebb és leginkább ünnepelt művét, az Arábiai Lawrence-et egyedi munkamódszerrel, húszperces alvás és négy óra munka váltogatásával írta hat hét alatt. Már diákként érdeklődött az új technológiák iránt, és bejárt Joseph Martenot, az elektronikus billentyűzet feltalálójának óráira. 1982-ben megalkotta az első teljes mértékben elektronikus filmzenét (A veszélyes élet éve). Fia, a világhírű zenész, Jean-Michel Jarre követte nyomát e téren. 2001-ben öt tevékeny évtized után visszavonult a svájci Alpokban lévő házába, St. Moritz közelébe.

A filmzeneszerzés kimagasló figurája, a filmtörténet egyik legtermékenyebb komponistája: fénykorában évente akár öt film zenéjét is elkészítette. Hatalmas életművében több mint százhetven film található, öt kontinensen dolgozott a legjobb rendezőkkel. Legfőbb alkotótársa David Lean volt, de több filmen dolgozott Peter Weirrel, John Hustonnal, Richard Fleischerrel és John Frankenheimerrel is. Zenét szerzett Hitchcock, Zeffirelli, Visconti, Wyler, Zinnemann, Brooks, Kazan, Mazursky, Eastwood, Cimino, Mandoki, Resnais, Schlöndorff, Bondarcsuk számára, s Szabó István A napfény íze című filmjének is ő komponálta a zenéjét.

A legmagasabb szakmai elismerések megnyerése mellett többek között a hollywoodi Walk of Fame-en is saját csillaggal bíró zeneszerző a június 3-án, szombaton 11 órai kezdettel megrendezésre kerülő sajtótájékoztatón áll az újságírók rendelkezésére.



Címkék

hír



nka emblema 2012