sex hikaye

Auschwitz-doku a BBC-n

Történelmi emlékezetkiesés

2004. december 3. - filmhu
Auschwitz-doku a BBC-n
Csaknem 60 évvel a Holokauszt után egy új brit dokumentumfilm komputertechnika segítségével rekonstruálja a náci haláltáborok életét. Az Auschwitz közel 100 túlélő és tábori dolgozó elbeszélései alapján mintegy 3 évig készült. A filmet január 27-én, a Holokauszt emléknapján tűzi műsorára az állami tulajdonban lévő BBC2.

Január 27. annak a napnak az évfordulója, amikor a tábort a szovjet csapatok 1945-ben felszabadították. A filmet Laurence Rees, a BBC történelemért felelős kreatív igazgatója jegyzi. Ő rendezte a nemzetközi sikert aratott 1997-es The Nazis: A Warning From History című dokumentumfilmet is.

"Filmünknek nem csak a borzongtatás a célja, és nem csak az elképzelhetetlen fájdalmakat karjuk a közönség elé tárni. Azt is meg akarjuk mutatni, hogyan jutottak odáig a nácik, hogy mindezt végrehajtsák", nyilatkozta a producer.

A filmben a legfontosabb döntések drámatizált rekonstrukciója mellett komputergrafikával keltik életre a tábor életét. Ezek elkészítéséhez az 1990-ben megtalált eredeti tervrajzokat használták.

A BBC2 egyúttal nyilvánosságra hozta azt a felmérését is, miszerint a brit lakosság csaknem fele sosem hallott még Auschwitzról, a Holokauszt szimbólumává vált dél-lengyelországi haláltáborról.
 
"Nagyon elcsodálkoztunk a felmérés eredményén", nyilatkozta Rees. "Az ember azt feltételezné, hogy Auschwitz borzalma berögzült a nemzet kollektív emlékezetébe, de úgy látszik, mégsem ez a helyzet." A kimutatás szerint a négyezer 16 év fölötti megkérdezett 45%-a sosem hallott még Auschwitzról. A történészek szerint 1 és 3 millió közötti embert öltek meg a haláltáborban, 90%-ban zsidókat.

A nők és a 35 évnél fiatalabbak körében már 60%-os a tudatlanság, még az Auschwitzcal foglalkozó Schindler listája, Az élet szép és A zongorista című közönségsikert aratott filmek ellenére is. 



Címkék

auschwitz , hír



nka emblema 2012