sex hikaye

Az Ergo Cannes-ban versenyez

M. Tóth Géza legújabb animációja

2008. április 24. - filmhu
Az Ergo Cannes-ban versenyez
A Kritikusok Hete mutatja be a Croisette-n M. Tóth Géza legújabb animációját, az Ergo-t. A Cannes-i Filmfesztivál tekintélyes párhuzamos szekciójába évről-évre mindössze hét rövidfilm és hét első játékfilm kap meghívást - adta hírül a Magyar Filmunió.

A 47. cannes-i Kritikusok Hetére (Semaine Internationale de la Critique) meghívást kapott M. Tóth Géza legújabb animációja – hangzott el a párizsi Cinemathéque Francaise-ben megtartott sajtótájékoztatón április 24-én. Az 1962-ben alapított Kritikusok Hete május 15-vel kezdődően mutatja be idei válogatását Cannes-ban.

A Kritikusok Hete volt az első úgynevezett párhuzamos program az A-kategóriás filmfesztiválok történetében. A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a „vöröslépcsős” Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan a filmvilág új talentumainak felfedezése. A cannes-i Kritikusok Hete mindössze hét rövidfilmet és hét első játékfilmet mutat be.

Az Ergo „a bennünk élő zenéről, … a szabadság egyhangúságáról és az egyhangúság szabadságáról szól” – áll az Oscar-díjra jelölt Maestro-t (2005) is jegyző M. Tóth Géza új munkájának szinopszisában. Legújabb alkotását Cannes-ban láthatja először a nemzetközi közönség. A 3D technikával készült film a Kedd Animációs Stúdióban készült, producere, forgatókönyvírója és rendezője egy személyben M. Tóth Géza.

A Kedd Stúdióban animációs tévésorozatok, reklámok gyártásán kívül egyedi animációs filmek is készülnek. M. Tóth Géza filmjeit nagy sikerrel mutatták be a nagyvilág rangos fesztiváljain. A Maestro közel száz nemzetközi filmszemlén fordult meg, ahol több mint ötven trófeát nyert 2005 és 2007 között. A rendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít; vendégtanárként Londonban (Royal College of Art), Tallinban (Észtország), Ahmedabadban (India), és a Baden-Württembergi  Filmakadémián (Németország) is előad.

A cannes-i bemutatót a rendező személyes jelenlétében tartják meg május 15-23. között.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.semainedelacritique.com , és a www.filmunio.hu honlapokon.



Címkék

hír



nka emblema 2012