sex hikaye

Az Eurofilm Stúdió koprodukciói

Négy tervvel Európába

2004. május 7. - filmhu
Az Eurofilm Stúdió koprodukciói
Az Eurofilm Stúdió 4 filmtervéből valamennyit támogatásra érdemesnek találta az MMK Játékfilmes Szakkollégiuma a legutóbbi pályázatban. A két régebbi film mellett (Pálfi György, Enyedi Ildikó), Gazdag Gyula és Xantus János munkáira is támogatást kapott a stúdió a Közalapítványtól. A producereket, Váradi Gábort és Miskolczi Pétert kérdeztük a készülő filmekről.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Gazdag Gyula: Macskakő, Xantus János: Finnugor vámpír

Gazdag Gyula Macskakő című filmterve Lengyel Péter regényén alapszik. Bűnügyi történetről van szó, mely a 20. század elején, az I. világháború előtti békekorban játszódik. Egy zseniális kasszafúró és egy szintén zseniális értelmi szerző, valamint egy monarchiás rendőrnyomozó párviadaláról szól.

A film kosztümös lesz, így viszonylag nagy költségvetésből készül. Miután az MMK-döntés szerint a megítélt támogatást (100 millió forintot) a jövő évben használhatják fel, idén érdemi munkát még nem végezhetnek a filmen. A Macskakő európai koprodukcióban készül majd, így ebben az évben a financiális partnerek megtalálása a feladat.

Xantus János Finnugor vámpír című filmje szintén 2005-re kapott 80 millió forintos szándéknyilatkozatot az MMK-tól. A tervek szerint ez is koprodukciós munka lesz. Szécsi Noémi könyve alapján egy modern vérmese fog születni, egy mai környezetben játszódó vámpírtörténet. Az írással a producerek a Sundance-forgatókönyvíró műhelyen ismerkedtek meg, ahol az bejutott a döntőbe.

Pálfi György: Taxidermia

Pálfi György Taxidermiája most 50 millióval lett gazdagabb. Pontos időpont még nincs, de azt már lehet tudni, hogy májusban elkezdik a forgatást. Három részletben fog készülni a film: lesz tavaszi, őszi és téli forgatás is. A munkálatokat még idén szeretnék befejezni, de a téli jelenetekhez hóra is szükség lesz, így nem lehet tudni, sikerül-e befejezni a Taxidermiát a jövő évi Filmszemlére.

Arra a kérdésre, vajon idén miért támogatta a Szakkollégium a tavaly elutasított filmtervet, Váradi Gábor elmondta: bizonyos filmterveket nehéz feldolgozni és megítélni forgatókönyv alapján. Vannak olyan filmek ugyanis, melyek vizuális eredetiségük mellett banálisan hangzanak, ha elmesélik őket. A producer elmondása szerint idén sokat segített az az új metódus, melynek keretében lehetőség nyílt személyesen is találkozni a szakkollégium tagjaival. Egy fiatal designer segítségével Pálfiék összeállítottak egy CD-ROM-ot, mely a film vizuális elemeinek nagy részét tartalmazza. Ez sokat tudott változtatni a filmről kialakult megítélésen.

A Taxidermia CD-ROM korábban már külföldön is jól bevált. A forgatókönyv harmadlagossá vált mellette. „Kicsit furcsa eljárás volt, mintha nem a főbejáraton, hanem egy hátsó kapun jutottunk volna a célhoz”, meséli Váradi.

Enyedi Ildikó: Szelíd interface

Enyedi Ildikó Szelíd interface című terve idei 20 milliójával kimerítette a lehetséges MMK-keretet, tájékoztatta a filmhut Miskolczi Péter. Jelenleg az angol és francia partnerek a helyi pénzszerzést bonyolítják, New Yorkban pedig a rendező jelenlétében zajlik a motívumfotózás, melyből majd a 3D-s anyagokat készítik el később.

A sztori – nagyon leegyszerűsítve – egy mai gimnazista tinédzserlányról szól, aki egy komputer révén egy számára ismeretlen világba kerül: a 30-as évek New Yorkjába, ahol magyar tudósokkal találkozik. A 3D-s technika tehát a New York-i forgatást helyettesíti majd, miután azonban nem egy stilizált világot kívánnak bemutatni, - habár olcsóbb, mint az eredeti helyszín - a korhűség miatt jelentős költségekkel jár majd a féléves digitális utómunka is.

Miskolczi Péter elmondta, hogy bár például a Hídemberben alkalmaztak már ilyen jellegű digitális technikát, olyan magyar film még nem készült, melyben kétharmad arányban használták volna ezt az eszközt. 



Címkék

hír



nka emblema 2012