sex hikaye

Az év amerikai filmje

Már a bemutató előtt hódít

2006. december 11. - filmhu
Az év amerikai filmje
Több amerikai filmszakmai szervezet is az év filmjének választotta a második világháború borzalmait japán szemszögből ábrázoló Letters from Iwo Jima (Levelek Iwo Jima-ból) című Clint Eastwood-opust. Az Egyesült Államok filmkritikusai már az Oscarra készülnek.

Még be sem mutatták az Egyesült Államokban, máris hódít Clint Eastwood japán szereplőkkel forgatott háborús drámája, a Letters from Iwo Jima – legalábbis szakmai körökben. Bár a film csak december 20-án kerül bemutatásra az amerikai filmszínházakban, ám az amerikai filmkritikusok és az AFI szokásos év végi voksolásán előkelő helyen végzett: a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége és New York-i székhelyű National Board of Review of Motion Picture (NBR) kritikusai is az év angol nyelvű alkotásának választották, és az AFI – sorrend nélkül felállított – tízes listájába is bekerült.

Eastwood másik, idehaza januárban debütáló alkotása a Dicsőség zászlaja szintén pozitív szakmai, ám a közönség részéről viszonylag lanyha fogadtatásban részesült (Érdemeiről a filmszakma véleménye sem teljesen egységesen vélekedik: a film az NBR top tenjébe bekerült, az AFI listájából kiszorult.) A rendező a két filmmel kifejezetten arra törekedett, hogy rámutasson a háború ellentmondásos voltára: a két film ugyanazt az eseményt, az Iwo Jima-i ütközetet dolgozza fel, eltérő szemszögből.

Eastwood filmjén túl, az amerikai filmszakmán belül idén nagyjából egyetértés volt a 2006-os termést illetően, s így körvonalazódni látszik a 2007-es Oscar-esélyesek névsora is. Az AFI és az NBR tízes listája négy ponton fedi egymást (Letters from Iwo Jima, Little Miss Sunshine, Bábel, Az ördög Prada-t visel), míg a kritikusok nagyjából ugyanazokat a filmeket díjazták.

Ami a dokumentumfilmeket illeti, az Egyesült Államok mindkét partján győzött a környezetvédelem, három kritikusi szervezet - a New York-i, Washingtoni, és a Los Angeles-i - is az Al Gore nevével fémjelzett Kellemetlen igazságot ítélte az idei legjobb amerikai dokunak.  Egyetértés volt a legjobb színész (Forrest Whitaker a Last King of Scottland (Skócia utolsó királya)-ért, illetve L.A.-ben megosztva Sacha Baron Cohen Borat-alakításával), és a legjobb színésznő (Helen Mirren a A királynő-ben) személyét illetően is. A legjobb rendezőt illetően már nem volt ekkora az összhang: New Yorkban A királynő rendezéséért Stephen Frearst, Washintonban és Bostonban A téglá-ért Martin Scorseset, míg Los Angelesben Paul Greengrasst és 9/11-opusát, a United 93-at díjazták.

Az év végi best of listák összeállításából természetesen a filmhu olvasói sem maradhatnak ki: hamarosan olvasóink is szavazhatnak, szerintük melyik volt 2006 legjobban sikerült külföldi alkotása. Igaz, a szavazáson csak azok a filmek szerepelnek majd, amelyeket az idei évben idehaza is bemutattak, így Clint Eastwood érdemes alkotása egész biztosan lemarad a filmhu-voksolók listájáról.



Címkék

hír



nka emblema 2012