sex hikaye

Az HBO új mozicsatornája

Ínyenceknek Cinemax

2005. május 18. - filmhu
Az HBO új mozicsatornája
A Home Box Office (HBO), Közép-Európa vezető műsorszolgáltatója, új mozicsatornát indít Cinemax néven. Az új csatorna május 13-tól már megrendelhető. A hazai televíziós moziszolgáltató terjeszkedése kapcsán a filmhu telefoninterjúban kérdezte az HBO Magyarország marketingvezetőjét, Peresztegi Zoltánt arról, hogy milyen változásokra számíthatnak az otthoni mozizás szerelmesei.

„Alapvetően játékfilmeket fogunk játszani, nem kísérleti alkotásokat. Emellett a világ filmtermésének legértékesebb részére, a fesztiválok győztes alkotásaira koncentrálunk, a készítés időpontjától függetlenül, a Föld minden szegletéből. A Cinemax műsorába belefér a tavaly Berlinalét nyert Fatih Akin (Fallal szemben), vagy a sokszoros fesztiváldíjas Takeshi Kitano (A szamuráj, Bábok), a régiek közül például Kurosawa. Ugyanakkor nem valószínű, hogy vetítjük Godard új filmjeit, mióta kísérleti alkotásokat forgat, sem Bódy Gábort” - mondta Peresztegi Zoltán.

Takeshi Kitano, akitől film forog a Cinemaxon
Részlet A szamurájból
„A Cinemax egyszerre hat közép-európai országban indul, Lengyelországban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában.  Magyarország teljes területén május 13-a óta elérhető a csatorna a UPC Direct műholdas szolgáltató segítségével. Az új csatornán olyan filmeket láthatunk, amelyeket az HBO nem vetít. Így a Cinemax a korábbi házimoziadó kiegészítője lehet – folytatta a csatorna marketingvezetője. - Az HBO jellemzően a hollywoodi kasszasikereket valamint a saját gyártású sorozatokat játssza, az HBO2 egy hónapra vetítve ugyanazt a filmállományt mutatja be, de mindig más műfajú alkotást, ezzel egy időpontban nagyobb műsorválasztékot biztosít.”

Újabb filmekkel a digitális televíziózás felé

Az HBO szolgáltatásbővítése valószínűleg nem jó hír a mozisoknak. Eddigi bevételeik folyamatosan csökkennek, mind a tengeren túl, mind itthon. A jelenlegi, hozzávetőlegesen 200 ezer háztartást számláló HBO előfizetői tábor nyilvánvaló további növelését szeretné elérni a csatorna, de tervszámaikról egyelőre konkrét adatokat nem árult el a cég marketingese. „Az új szolgáltatással a kábelhálózat egy éven belül esedékes digitalizálására készülünk fel. Ehhez plusz tartalmakra, csomagokra van szükség. Így olyan extrákhoz lehet majd hozzájutni, mint a video-on-demand, vagyis filmek tetszőleges időpontban való megtekintése.” Ezzel a technikával, akinek erre igénye van, az eredeti hanggal élvezhet egy külföldi mozit.

„Nálunk a filmek magyar nyelven kerülnek vetítésre, Csehországban és Szlovákiában szintén szinkronizálják az alkotásokat, Romániában és Bulgáriában feliratozzák őket, míg Lengyelországban - a helyi szokásoknak megfelelően - hangalámondással sugároznak. A műsor hétköznapokon 18, hétvégenként 24 órában szünetmentesen, reklámmegszakítások nélkül fut. Így is lesznek a korábbi filmes csatornára jellemző műsorok, például sorozatok, de körülbelül öt-hat részes darabokra kell gondolni és nem több száz vagy ezer epizódból álló monstre szappanopera-folyamokra.”

A Cinemax műsorstruktúrájában alapvetően az eddig is látható hollywoodi produkciók kiegészítésre törekszik, de ez nem jelenti azt, hogy az álomgyárban készült alkotásokat végleg száműznék a csatornáról. A nagy stúdiók közül öt biztosan jelen lesz a műsorválasztékban. A Warner Brothers, a Disney, a Sony, az MGM és Paramount produkciók is láthatóak lesznek, illetve független stúdiók alkotásai is.

A szerda este nagyon más

A Cinemax műsorstruktúrája a hét minden napján különböző tematikus filmeket kínál a nézőknek, amely mindig pontosan este 20 és 22 órakor startolnak, így kiegészítve az HBO 21 órai filmkezdését.

Hétfőn a NőiEst elsősorban nőknek szóló filmekkel jelentkezik. A skála az elgondolkodtató, drámai alkotásoktól kezdve a romantikus darabokon át a misztikus filmekig terjed. A Bridget Jones naplójánál fajsúlyosabb mozik is lesznek, például a Lapzárta – Veronica Guerin története vagy A szépség titka. Kedden a Nézőpontban látható két filmet valami közös dolog köti össze, vagy a főszereplő, vagy a rendező, vagy éppen a téma.

Fatih Akinnak is a Cinemaxon
a helye - Fallal szemben
A Világmozi a szerda estét teszi nemzetközivé, elismert mozifilmek kerülnek bemutatásra a világ minden részéről, élvonalbeli független alkotások, európai filmek és a világ legrangosabb fesztiváljainak díjnyertes munkái. „Ez a blokk különbözik leginkább a hagyományos HBO-műsoroktól. Itt lesznek láthatóak régebbi vagy friss alkotások a világ minden tájáról, így például japán, mexikói, iráni vagy éppen a régióban készült, így román, lengyel, cseh filmek. Továbbá természetesen itt mutatunk majd be magyar filmeket is”
 
A Klasszisok Klubja felvonultatja a díjnyertes alkotások és legnézettebb modern klasszikusok, valamint minden idők kedvenc klasszikus filmjeinek széles palettáját. Pénteken este, a KultMaxon kortárs és kultikus alkotások kerülnek bemutatásra. A filmek meghökkentő témákat dolgoznak fel, sokszor meglepő és leleplező módon.

Szombatonként a Cinemax két csomagot ajánl nézői számára: 20 órakor a Szombati Szuperpremier a Cinemax mozihét csúcspontja, a hét legérdekesebb és legsikeresebb filmjének bemutatója. „Az itt látható filmek állnak legközelebb az eddigi HBO-filmekhez, de ez nem jelenti azt, hogy a másik csatornán már bemutatott produkciókat hoznánk ide, a mozik fele valódi tévépremier lesz! 22 órakor pedig a Bizsergés blokkban erotikus témájú filmeket sugárzunk.”

Az Alkonyzónában vasárnap esténként a borzongást kedvelő nézőket ülteti a Cinemax a televízió elé. Ez a program a legjobb thrillereket, sci-fi, horror és fantasztikus mozifilmeket tartalmazza.

„Az eddigi csatornákat ezentúl egy új csomagban, az új HBO MaxPak-ban is előfizethetik nézőink, így egy jelentősen kedvezőbb áron, a UPC Direct műholdas szolgáltatásán keresztül havi 3.500 forintért élvezhetik mindhárom mozicsatorna műsorát” – fejezte be Peresztegi Zoltán.



Címkék

hbo , cinemax , hír



nka emblema 2012