sex hikaye

Az Uránia Gyújtóponttal jubilál

kommersz-balhék kerüljenek!

2003. április 4. - Gőzsy Katalin
Az újjáépített Uránia Nemzeti Filmszínház április 1-jén ünnepelte egyéves évfordulóját, holott már 1901-től vetítettek ott filmeket. Cselényi László igazgató szerint annak is köszönhető a magas nézettségük, hogy az Urániához a többéves szünet ellenére is hű maradt a régi nézőtábora. Az elmúlt egy évben kerülték a „kommersz, színes, szélesvásznú, balhés" filmeket, a rendezvényeikben pedig a termékmenedzseres billogot. Az ünnepi hónap az új magyar filmeké lesz a Gyújtópont rendezvénnyel. A távolabbi jövőre vonatkozólag Cselényi azt a reményét fejezte ki, hogy Magyarország legnagyobb gálatermét a 35. Magyar Filmszemléhez már méltónak találják.
„Messze terven felül teljesítettünk ezalatt az egy év alatt - kezdte meg a visszaemlékezést az Uránia igazgatója. - A hosszú üzemeltetési szünet ellenére a nézők visszajárnak. A siker nagyrészt a filmpalota vonzó szecessziós épületének is köszönhető, de mi is rengeteg fesztivált (pl. 9. Titanic Filmfesztivál), díszbemutatót, magyar és nemzetközi filmes találkozót, kulturális rendezvényt szervezünk. Legutóbb például filmtörténeti eseménynek adhattunk otthont, Roman Polanski személyes vendégünk volt. A 90 éves Muráti Lilinek pedig nemcsak egy estet rendeztünk, de egy filmet is készítettünk róla.” Az áprilisi hónap az új magyar filmekkel és zenével foglalkozik a Gyújtópont című rendezvénysorozattal. 11-én pénteken este 10-kor a Boldog születésnapot! című filmet vetítik Fazekas Csaba rendező és a főszereplő: Kocsis Gergő társaságában, 25-én pedig videóklipeket és reklámfilmeket tekinthetnek meg a nézők Herendi Gábor, Antal Nimród, Fazakas Péter és Rohonyi Gábor reklámfilmrendezőkkel együtt.

„A könnyed, kommersz, színes, szélesvásznú, balhés kategória hiányzik a filmkínálatunkból. Ha választunk is tengerentúlról filmet, arányaiban kevesebbet tesszük, mint a kereskedelmi mozik - foglalta össze Cselényi az Európa-centrikus művészmozi jellemzőit. - Nagyon jó érzékkel előre megszereztük például az Oscar-díjas filmeket és hetekkel a díjkiosztó előtt már vetítettük. Az Uránia a díszbemutatóhelye minden jelentős új magyar filmnek is.”

A producer, Robert Benmussa és a rendező
fotó: Molnár Rita ©
 „Átlagosan 24%-os a filmjeink nézettsége – válaszolta a látogatottságra vonatkozó kérdésre Cselényi. Ez nagyon jónak számít, főleg, mert a teltházas Urániai éjszakákat például ebbe nem számoltuk bele. A honlapunk is egyike a leglátogatottabbaknak.”

Hogy a Filmszemle díszeseményeinek nem az Uránia gálaterme adott otthont, amögött Cselényi szakmai irigységet érzett. „Ez a helység erre van predesztinálva. A legtöbb érv az volt, hogy kicsi, de hát ez a legnagyobb gálaterem Magyarországon. Jogosan lehetne záró és nyitó díszünnepségek helyszíne. Miután a Millenáris nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (nem volt kifogástalan a kép, a hang, az egész helyszín nem elegáns), remélem, jövőre máshogy fognak dönteni.”

A századfordulós hangulatú kávéház „sajtótájékoztatók, könyvbemutatók, filmszínészek találkozói a közönséggel, illetve kiskonferenciák kedvelt helye lett. Ez ma már teljesen bejáratott dolog” - fejtette ki Cselényi László, hogy kezdetben a sok rendezvény bérbeadása miatt rájuk nyomott termékmenedzseres billogot hogyan sikerült kivédeniük. Előadóestek szervezését is tervbe vették: legközelebb egy kávéházi monodráma sorozatot tartanak majd. A Barátok közt Jockey-ja, Szőke Zoltán előadásában Jávor Pál börtön-naplóját hallgathatják a kávézók.

Ezalatt a földalatti labirintus csarnoka, szakmai találkozók és kiállítások mellett modern bárjával és két kényelmes kamaratermével a dokumentumfilmesek, az altenatív-kísérleti mozgóképes alkotók és a fiatal filmesek otthonává igyekszik válni.

Címkék

hír



nka emblema 2012