sex hikaye

Batman elkezdődik

Vissza a sötét képekhez

2005. június 15. - filmhu
Batman elkezdődik
Szerdán, azaz június 15-én mutatkozik be első alkalommal Gotham City fekete lovagjának első története az amerikai mozikban. A legújabb Batman-epizódban Christopher Nolan rendező a Denevérember múltját további részletekkel gazdagítja úgy, hogy közben igyekszik megtartani az eredeti képregényvilág hangulatát. Emellett az eddig hagyománynak megfelelően a film tele van hollywoodi sztárokkal.

Új Batman születik?

Hightech Batmobil
A film Bruce Wayne életét követi gyermekkorától, szülei meggyilkolásán át addig, amíg Gotham City rendjének szigorú őrévé válik. Az illúzióit vesztett Wayne miután felébred abból a kábult állapotból, amibe szülei meggyilkolása után került, elindul a világban, hogy harcoljon az igazságtalanság ellen, és hogy azokat tartsa rettegésben, akik a félelem gerjesztői - olvasható a film weboldalán. Közben kitanulja a ninja-harcművészetet, majd visszatér otthonába, Gotham Citybe, ahol találkozik saját alteregójával, vagyis Batmannel. Az éjszaka fekete, álarcos lovagja erejét, intelligenciáját és a birtokában lévő titkos csúcstechnikát a várost megfélemlítő gonosz erők elleni harcra használja fel.

A Denevérember megszületésének és első akcióinak részleteit bemutató mozi rendezésére Christopher Nolan vállalkozott. Az alig 35 éves Nolan második filmjével, a formabontó Mementóval robbant be a filméletbe 2000-ben. Az időrendben visszafelé elmesélt mozi egy bosszúra szomjazó férfi fordulatokkal teli története. Leonard Shelby feleségének vélt gyilkosa után kutat, ám rövidtávú memóriájából nem képes információkat átrakni a hosszútávúba, így nyomozása és módszerei is meglehetősen furcsák. A legfontosabb összegyűjtött adatokat testére tetoválja, de azok jelentése körülbelül 20 percenként elhalványul, és a felgyorsult felejtésnek köszönhetően megváltozik a jelentésük. Végül saját bosszúja helyett mások vérszomjának eszközévé válik.

Nolan a Memento előtt 1998-ban forgatta le a Following című debütjét, Az ultra low budget thrillerben a londoni születésű direktor egy városban bóklászó, mindenütt ismerős, önmagát keresgélő fiatalember hiteles lélekrajzát nyújtja. Bill ismeretlenek nyomába ered azzal a céllal, hogy anyagot gyűjtsön készülő írásához – legalábbis erről igyekszik meggyőzni önmagát.

Nolan és csapata az Álmatlanság forgatása
közben
Legutóbbi alkotásában, a 2002-ben bemutatott Álmatlanságban az Al Pachnio alakította detektívet a városi lét egyik jellemző velejárója, az alvásra való képtelenség vidéki küldetésére is „elkíséri”. Egy tinédzser lány halálának ügyében folytatott nyomozás egyre komplikáltabbá válik a ködös téli hangulatú alaszkai tájon, ahol még a rendőrnyomozók között sem súrlódásmentes a kapcsolat.

Christopher Nolan filmjeitől tehát megszokhattuk, hogy mindig hordoznak valami szokatlan többletet, egyik kedvenc témája pedig a városi lét sötét oldalának ábrázolása. Így meglehetősen nagyok a várakozások a Gotham City éjfekete denevérjelmezbe öltözött védelmezőjének meséjével szemben.

„Olyan mint egy szörny az Alienből”

A legújabb Batman-epizód netről letölthető előzeteseiből az derül ki, hogy a Denevérember alkotói továbbra sem tudtak elszakadni a nem alaptalan, ugyanakkor leegyszerűsített pszichologizáló sémától. Kezdve a gyermekkori traumától a lélek megváltása iránti vágytól vezérelt utazáson át az önmagunkkal való találkozásig.

Már olvashatóak a neten a filmről készült első kritikák. Az Ain’t it Cool szerzője szerint a körülbelül kétórás mozi képi világa olyan, mintha egy félhomályos börtönben vették volna fel. Természetesen jó sok pofozkodásra lehet felkészülni, kezdve azzal a jelenettel, amelyben a Denevérember a Liam Neeson megformálta alakkal, majd egy csapatnyi ninjával harcol. „Batman olyan, mint egy szörny az Alienből” – írja a szerző, majd hozzá teszi, hogy Gotham őrzőjét sosem látni teljes harci készenlétben, csak áll egyhelyben, fekete denevér jelmezbe öltözve, ami még félelmetesebbé teszi. Ez a megoldás azért is előnyösebb, mert az összes többi kosztümös, akcióra kész figura úgy néz ki, mint a görkorisok a Planet Gayről – írja Moriarty. A oldal kritikusa szerint a film jó, főként, ha összehasonlítjuk a több mint nyolc évvel korábbi Schwarzenegger-Clooney-féle Batmannel.

Christian Bale A gépész-ben
Világhírű sztárokban a mostani a denevértörténet sem szenved hiányt. A főszereplő, Christian Bale első, talán legismertebb szerepe az Amerikai pszicho „főhősének”, Patrick Batemannek a megformálása volt. Nyomasztó világok szereplőinek bőrébe bújni továbbra sem idegen Bale-től, 2002-ben az Equlibriumban ő játszotta el a mindent kontrollálni akaró állami ellenőrzés ellen fellázadó, valaha lojális rendőr, pap s egyben ítéletvégrehajtó figuráját. A film sajátos keveréke a Dredd bíró, a Mátrix és Orwell utópisztikus világának. Bale most A gépész-ben látható, mint mániákus inszomniás, aki már nem tud különbséget tenni saját lázálmai és a valóság között.

A Denevérember hűséges szolgáját, Alfredet Michael Caine alakítja. Caine 1950-es évekig visszanyúló pályafutása során olyan alkotásokban játszott, mint a kultikus bosszúmozi Get Carter, a Hannah és nővérei Woody Allentől, vagy az Árvák hercege - utóbbi két szerepéért Oscar-díjat is kapott.

Liam Neesont legutóbb a nálunk is látható Kinsey és Mennyei királyságban vállalt szerepet. Ő alakította Georges Lucas klasszikus űrmeséjének egyik jedi lovagját, Obi-Wan Kenobi mesterét, Qui-Gon Jinnt. Korábban a sci-fi másik mesterével, Steven Spielberggel is dolgozott, igaz, más műfajban: a Schindler listája című holocaust-filmben játszotta el Oscar Schindlert. Neeson 2007-ben ismét Spielberggel dolgozik majd együtt, az Abraham Lincoln életéről szóló produkcióban a polgárháború elnökének megformálására készül.

A Batman további szereplői között találni még Morgan Freemant, Gary Oldmant, Rutger Hauert is, így ők szintén azt a reményt erősítik, hogy valóban egy jó Batman-film kerül a mozikba.

Arról egyelőre még nincs hír, hogy nálunk ki és mikor forgalmazná a Nolan-féle, Batman eredetéről készült történetet.






nka emblema 2012