sex hikaye

Befejeződtek a Vendetta felvételei

Újabb képregény a vásznon

2005. június 22. - filmhu
Befejeződtek a Vendetta felvételei
Befejeződtek az Alan Moore V For Vendetta című képregényéből készülő mozi londoni felvételei – olvasható a Cineuropán. A látványos képeket a londoni Whitehallban és Parlament Square-en vették fel. A szigetországi munkálatok előtt 12 héten át Potsdamban, a Babelsberg Stúdióban filmezett a stáb.

Tisztelgés Orwell előtt

Alan Moore, az ötletgazda
A V For Vendettá-val ismét egy kultikus képregényből készülhet kult-gyanús mozi. Az ötlet eredetije Alan Moore fejében született meg, aki először 1982 és 1985 között jelentette meg rajzait, amelyek akkor fekete-fehérben kerültek az olvasók elé. Pár év szünet után, 1988-ban másik kiadónál folytatódott a történet, immár színesben.

A Vendetta részben az ’50-60-as évek brit képregény-világát idézi, másrészt pedig tisztelgés George Orwell munkássága előtt. A regény ugyanis egy olyan totalitárius Britanniába vezet, ahol a második világháborút a németek nyerték meg, majd káoszt előidéző nukleáris háború után náci rezsim születik. Mindez azt jelenti, hogy a kormány uralja és használja a médiát, titkos rendőrség működik, és koncentrációs táborokat tartanak fenn a politikai és szexuális kisebbség tagjainak. Orwell nyomán ebben a világban is zárt láncú televíziók hálózata figyeli a lakosságot. Mindez előképe lehet a mára elterjedt, az ország nagyobb városait behálózó térfigyelő rendszernek, a CCTV-nek.

A politikai konfliktusok végével, a lakosság belenyugszik a változásokba, mígnem feltűnik egy különös, Guy Fawkes arcát ábrázoló maszkot viselő férfi, „V”. Pontosan négyszáz évvel ezelőtt  Fawkes vezetésével összeesküvők egy csoportja megpróbálta felrobbantani az akkor frissen trónra került I. Jakabot és az általa egyesített brit és skót parlamentet. A sikertelen merénylet résztvevőit kivégezték, akik 1605. november 5-re tervezték az országgyűlés levegőbe repítését - ugyanezen a napon, 2005 november 5-én lesz a filmváltozat bemutatója is.

Az eredeti történetben a főszereplő V egyfajta modern Robin Hoodként tűnik fel, hogy harcoljon a jövőbeli brit állammal, ugyanakkor Moore hőse morális értelemben nem teljesen tiszta. V egy önjelölt anarchista és terrorista, valószínűtlen képességek és anyagi lehetőségek sokaságával rendelkezik, amelyekkel elkezdi a kormány elleni erőszakos és színpadias "magánkampányát". V tettei morálisan nem egyértelműen a Jót szolgálják. Az önjelölt szabadságharcos egy magasabb cél érdekében igyekszik „racionalizálni” rendszerellenes támadásait. Az a bizonyos magasabb cél pedig lehet az egymást részben vagy teljesen korlátozó stabilitás és szabadság is!

Nemcsak a Nagy Testvér figyel!
A filmben a Hugo Weaving által alakított V már egyértelműen szabadságharcos, aki gerillataktikával harcol a totalitárius állam ellen. Akcióinak egyike során megment egy fiatal lányt, akit Natalie Portman alakít, és egymás szövetségeseivé válnak. A Leon, a profi című filmben megismert Amidala ezúttal kopaszra borotváltan játssza a megmentőjébe beleszerető lányt.

A most véget ért forgatási etap európai mércével mérve grandiózusnak számít, mert több mint ezer embert kellett a Westminsterbe szállítani, amely így évekre visszamenően a legnagyobb forgatási helyszínné lett a brit fővárosban, közölte a Film London, amely maga is részt vett a munkában.

Kapcsolódási pontok a Mátrixhoz

Az amerikai és német koprodukcióban megvalósuló filmterv most már az utómunkálati fázisnál tart. A Vendetta gyártója a Warner Bros. és több német cég, a Fünfte Babelsberg Film és a Medienboard Berlin Brandenburg. A film további érdekessége, hogy az a kreatív csapat dolgozik a háttérben, amely a Mátrix mögött is állt. Mindez nem lehet puszta véletlen, mert a producerek között ott vannak a Wachowski testvérek, Joel Silver társaságában.

Wachowski testvérek első ismert hollywoodi produkciója a világsztárokat, Sylvester Stallonét és Antonio Banderast egy filmbe összehozó 1995-ös Bérgyilkosok. Már részben a Mátrix szereplői tűnnek fel a következő évben leforgatott Fülledtség című kamaradráma jellegű krimiben, majd pedig következett a legnagyobb visszhangot kiváltó alkotásuk, a Mátrix. Joel Silver szinte mindig ott található a kultikus Neo-történet alkotói mellett, igaz, Silver sok más hollywoodi sikertörténetbe is beszállt. A Mátrix és Bérgyilkosok mellett olyan, az 1980-as 90-es években vetített akciómozikra gyűjtött pénzt, mint a Halálos fegyver, a 48 óra és a Drágán add az életed sorozat, vagy 2000 után a Kardhal.

A mátrixos vonalat tovább erősíti a Vendetta rendezője, az a James MacTeigue, aki asszisztens volt az elismert rendezőpáros mellett a Mátrix-sorozat majd az utolsó két Star Wars készítésekor. A V For Vendetta lesz MacTeigue rendezői bemutatkozása.

Forgatás a Whitehallban
Nemcsak az alkotók, hanem a színészek között is akadnak húzónevek. Az ausztrál Hugo Weaving tévészereplések után az 1994-es Priscilla, a sivatag királynője című filmben vált ismertté a hazai közönség előtt, később arca a sokat emlegetett Mátrix Smith ügynöke és A Gyűrűk Ura-trilógia Elrond tündekirályaként vált a mozinézők számára ismertté.

Natalie Portman első emlékezetes szerepét Luc Besson kultfilmjében, a Leon, a profiban kapta, amelyben egy 13 éves, önmagából bérgyilkost „nevelő” kislányt játszik. Karrierje szempontjából nagyon hasznos volt, hogy George Lucas Star Wars-előzményeket bemutató második trilógiájában eljátszotta Luke Skywalker édesanyját, Amidala hercegnőt.

A filmben föltűnik még a korábban Oscar Wilde-nak arcot kölcsönző Stephen Fry, aki a nemrég nálunk is bemutatott Galaxis Útikalauz stopposoknak című filmben az útikalauznak adja a hangját, és a Harry Potter-sorozatot is ő narrálta. A film másik veteránja az ír Stephen Rea, akit talán a Síró játék meghasonult IRA-terroristájaként ismerhettek meg legtöbben a vásznon.






nka emblema 2012