sex hikaye

Belmondo Budapesten

szülinapi örökmozgó-vetítés

2003. április 9. - filmhu
1-1  /  3
Jean-Paul Belmondo mítoszát Jean-Luc Godard teremtette meg a Kifulladásiggal. A hetvenedik évét ma betöltő Belmondo tiszteletére a 60-as évekbeli filmjeiből állított össze válogatást az Örökmozgó Filmmúzeum.
Belmondo a francia új hullám kedvelt fiatal sztárjaként kezdte, különösen Jean-Luc Godardnak, illetve a Kifulladásig című filmjében Michel Poiccard figurájának köszönhetően. Öt évvel a film sikere és számos szerep után, mikor a közönség új hullám iránti lelkesedése alábbhagyott, már csak az utolsó romantikus szerelmespár történetét játszotta el Godard Bolond Pierrot-jában Anna Karinával.

Ezután Vittorio de Sica, Alberto Lattuada, Jean-Pierre Melville és más nagy európai rendezők filmjeiben próbálta ki magát, majd saját maga menedzsereként pályáját tudatosan megszervezve az igényes szórakoztató filmekre tért át, akcióvígjátékokra - Riói kaland, az Agy, Szabadlábon Velencében - és krimikre, gengsztertörténetekre - a Profi, A betörés, Ászok ásza. 1998-ban a harminc éve készült Borsalino című krimi emlékére újra együtt játszott Alain Delonnal a Két apának mennyi a fele című akcióvígjátékban, melyben megmutatta, hogy egy hágcsó segítségével még mindig feljut egy száguldó helikopterre.

Közben Belmondo a Lelouch XX. századi környezetbe helyezett Nyomorultak-irodalmi feldolgozásának volt a főszereplő Jean Valjeanja, majd a színházi szerepeinek filmes mementójaként eljátszotta a Desire című színmű adaptációjában a komorna címszerepét.

2001 augusztusában vakáció közben a színész agyvérzést kapott, amely után időlegesen visszavonult a pályáról. Legutóbbi hírek három hónapja röppentek fel róla, mikor, még 69 évesen, újra megházasodott.

Címkék

örökmozgó


1-1  /  3

nka emblema 2012