sex hikaye

Bemutatásra kerül Szász János Holocaust-dokumentumfilmje

2001. június 27. - filmhu
Steven Spielberg, a Shoah Alapítvány létrehozásának kezdeményezője és elnöke már évek óta tervezi, hogy legnagyobb vállalkozásuk, a túlélőkkel folytatott beszélgetések filmre vétele eredményét új formában is felhasználja. Egy évvel ezelőtt született meg az ötlet: felkérnek egy lengyel, egy cseh, egy orosz, egy magyar és egy argentin rendezőt, országuk filmművészetének reprezentatív alkotóját, hogy az eddig elkészült interjúkat felhasználva, készítsék el saját dokumentumfilmjüket. A lengyel Andrzej Wajda, az orosz Pavel Csuhraj, a cseh Vojtech Jasny és az argentín Luis Puenzo és Szász János műve végül a közös The Broken Silence (A hallgatás vége) címen állt össze.

A Shoah Foundation, Spielberg eredeti intenciói szerint, szinte teljesen szabad kezet adott a felkért művészeknek. Egyetlen kikötésük volt: a filmben említett minden adat, dátum, tény, esemény legyen hiteles és pontos. Ezen kívül csupán az előre meghatározott költségvetés és a befejezésre kitűzött határidő szabott korlátokat. Az öt országban egyszerre folyó munkák összehangolásáért az Oscar-díjas James Moll (Az utolsó napok) felelt

Szász János filmjét 2001. június 28-án, 17 órakor mutatja be az InterCom a Hollywood Multiplex Óbuda moziban.

A Holocaust szemei című alkotást ezt követően a TV2 sugározza majd augusztus 5-én délután 5 órakor, ősszel pedig az amerikai Bravo TV-n kerül adásba. Ezután valószínűleg az oktatásban felhasználható segédanyag készül belőle, és így juthat el igazi nézőihez: a középiskolás korú fiatalokhoz.
(filmhu)

Címkék

hír



nka emblema 2012