sex hikaye

Bemutatják a Rengeteget

Premier: a jövő héten

2003. szeptember 5. - filmhu
Fliegauf Benedek, a Rengeteg rendezője, és Muhi András, a film producere sajtótájékoztatón beszélt a szeptember második hetében bemutatásra kerülő alkotásról, valamint az elsőfilmes és az Inforg Stúdió további közös terveiről. Amíg a dogmamű hazai pályán rajtol és edz az Oscarra, addig folynak a Dealer előkészületei. Az amatőrszereplőkkel készülő második egészestés várhatóan szeptember 22-től forog.

A másfél millióból forgatott no budget alkotás összesen öt kópiával indul el a hazai mozikban. Budapesten a Mammut, a Tabán és a Művész tűzte műsorára, míg Pécsen az Apolló mozi, Debrecenben pedig az Uránia Filmszínház vetíti majd. Fliegauf Benedek elmondta, az őszi dátum annak ellenére szerencsésnek mondható, hogy kicsit sűrű lesz ez az időszak, hiszen hamarosan forog a Dealer, amelyre ezúttal 80 millió forintot fordíthat a stáb. A rendező ezt grandiózusnak minősítette a Rengeteg költségvetéséhez képest, noha ez az összeg még mindig csak a fele egy átlagos magyar nagyjátékfilm költségvetésének.  A Dealerben egy speciális, a Csillagok Háborújában megismert HT Cam-mel dolgozhat a stáb, ami se nem film, se nem videó, de nagyobb alkotói szabadságot biztosít a művésznek.

A továbbiakban Muhi András, a film producere elevenítette fel együttműködésük sikeres és mélypontjait a Beszélő fejektől kezdve a Van élet a halál előtt?-ön és a Hypnoson át a Rengetegig, amely végül négy éves tudatos építkezés eredményeképp jött létre, hatalmas művészi és elsősorban anyagi kockázatvállalással. Bencét sok kritika érte az első két film minimalizmusáért, dacára annak, hogy a Beszélő fejek díjat kapott a Magyar Filmszemlén, a Van élet a halál előtt pedig dokumentumfilm létére immár négyezer látogatón van túl, és töretlenül szerepel a Tabán mozi műsorán. A Hypnos című film is  komoly sikereket aratott, többek között a közvetlen élvonalba tartozó Cottbus Filmfesten a legjobb rendező díját, Drezdában a fiatal filmesek Oscar díját érdemelte ki. Mindezt annak ellenére, hogy – máig érthetetlen okokból – a Magyar Filmszemle előzsűrije nem válogatta be a versenyfilmek mezőnyébe.

Muhi András szerint a rengeteg külföldi fesztiválmeghívás és díj a stúdió részéről tudatos munka eredménye. Az Inforg már négy évvel ezelőtti megalakulása idején célul tűzte ki, hogy a támogatási rendszeren kívül, produceri támogatással készítsen filmeket. A Rengeteg sikere lehetővé teszi, hogy továbbra se kuratóriumok döntsenek a készülő alkotások sorsáról. Persze ehhez arra is szükség volt, hogy az Inforg kizárólag fiatal alkotókkal és minőségi munkákkal dolgozzon.

A sajtótájékoztatón a Rengetegben szereplőként és fotósként is közreműködő Mészáros Kati riportfilmje is vetítésre került, melyben a stábtagokon kívül Jancsó Miklós, Grünwalsky Ferenc és Kovács András Bálint is megosztotta impresszióit a filmről.

A 34. Magyar Filmszemle három díját és a Berlini Filmfesztivál Wolfgang Staudte díját és egy Oscar-nevezést bezsebelő Fliegauf-mozi holnap újabb bevetésre indul, hogy a Torontói Filmfesztiválon bizonyítson.



Címkék

hír



nka emblema 2012