sex hikaye

Bemutatják a Somlói galuskát

Meskó Zsolt tervei

2004. május 6. - filmhu
Bemutatják a Somlói galuskát
Jó kétévnyi kivárás után kerül moziforgalmazásba Meskó Zsolt Somlói galuska című rövidfilmje. A film egy egészen különös hangulatú Tour de France animáció, a Belleville randevú – Francia rémes kísérőjeként lesz látható, öt budapesti és két vidéki kópiával. A két film hosszban és hangulatban is passzol, sőt még a francia alkotás címét is hozzáigazították Meskó filmmeséjéhez, így egyetlen szóviccre kerültünk attól, hogy a mozipárosból cukrászdai páros jöjjön létre.

„Szomorú ezt a kérdést ennyiszer hallani”, kommentálta az ezek szerint már sokszor feltett „Hogy sikerült elérni, hogy vetítsék a filmedet?” kérdést Meskó Zsolt. Elmondása szerint szomorú, hogy évente 3-4 kisjátékfilm jut csak el a mozikba, és ez az ideális állapot, amit nem is mindig sikerül elérni. A rendező szerint alapvetően két probléma van a kisjátékfilmek bemutatásával. Az egyik, hogy a nagyjátékfilmek hossza megnövekedett, alig van már 100 perc alatti film, amihez hozzájön a 7-14 percnyi reklámidő, ilyen hossz mellé már nem nagyon lehet rövidfilmet is toldani. A másik probléma a kisfilmforgalmazás állami támogatásának tökéletes hiánya. „Egyszerűen nincs pályázat rá. Mivel nem kérhetnek drágább jegyet a kísérőfilmes vetítésekért, a forgalmazók csak a lehetőséget adhatják, minden költség a gyártót terheli. Támogatót nem találunk, úgyhogy jobb híján saját zsebből kell finanszírozzuk a kópiákat, a plakátot és minden egyéb promóciót.”

A Somlói galuska a diákzsűri kisfilmes fődíját nyerte el a 2002-es Filmszemlén, több, mint két évet kellett tehát várni egy kellő rövidségű és hangulatú filmre. Meskó több forgalmazóval is felvette a kapcsolatot, végül az SPI mutatott hajlandóságot a bemutatásra. „A Belleville egy különleges film, nagy megtiszteltetés odakerülni elé. A két filmnek nagyon hasonló hangulata, illetve íze van: mindkettő keserédes történet, olyan, mint a jó somlói. Ezért jött a francia rémes elnevezés is.”

„A két film 7 kópiával kerül a mozikba, ebből 5 Budapesten megy. Ez több, mint a semmi, de az igazi az lenne, ha húszkópiás filmek előtt mehetne az ember kisfilmje. Sokakban felmerült már az a kérdés is, hogy miért ne mehetne egy rövidfilm több nagyjátékfilm előtt is. Sajnos ez az egész kérdéskör teljesen kimaradt a Filmtörvényből, amit korrigálni kellene. Igazából két dolog nagyon fontos: az egyik, hogy a néző tudja, hogy az adott film előtt egy kisfilm is megy, a másik pedig, hogy a két alkotás passzoljon hangulatban.”

A Felhőc produkció közben új filmtervekkel is foglalkozik. Néhány nap múlva kezdődik Fésős András rövidfilmjének forgatása. A pszichothriller két főszereplője Cserhalmi György és Trill Zsolt lesz. Ezen kívül Meskó Zsolt  szeretné befejezni az idei Szemlén már bemutatott '56-os rövidfilmjét, a Fiúk a házból-t is, mely még csak félkész állapotban van. „Van egy másik kisfilm ötletem is, mely az 1848-as forradalom idején játszódik. '56 mellett ez a másik téma, ami nagyon közel áll hozzám. Ebben a filmben lovasrohamot szeretnék, illetve a műfaji határokkal kísérletezni. A Somlói galuskában például zenés-táncos betét van, ebben a filmben a csatajelenetekre helyeznénk a hangsúlyt. A huszárok ingyen eljönnek, hiszen megörökítik őket és a hagyományt, amit szeretnének megőrizni. Egy kortárs nagyfilm még nem érett meg bennem. Akkor kell filmet csinálni, ha belső kényszert érzel, egy nagyjátékfilmnyi belső kényszerem pedig jelen pillanatban nincsen.”

A limitált kópiaszám mellett, a rendező 30 ezres nézőszámmal már teljesen elégedett lenne, ezt a pazar szereposztás is segítheti, hiszen a négy főszereplő Nagy Ervin, Kamarás Iván, Csányi Sándor és Schell Judit igazi húzónevei lettek a magyar filmnek. „Amikor ezt a filmet forgattuk, még nem voltak ennyire a figyelem középpontjában, azóta mindannyian befutottak, már csak ezért is vicces, hogy most kerül moziba a film. Maga a film a hétköznapi csodáról szól. A főszereplő egy főpincér, aki szeretné felvidítani a vendégeit, de ez nem igazán sikerül neki. Aztán jön a csoda, ami tulajdonképpen a figyelem, hogy tudunk-e figyelni egymásra. A cél az, hogy miután kijössz a filmről, legyen jó kedved.”

A film bemutatójával egyidőben somlói galuska kalauzok lepik el a budapesti mozikat, melyek a filmmel kapcsolatos információk mellett 40 budapesti kávéház somlóiját mutatják be fényképpel együtt. „Úgy 10-12 olyan hely van, ahol remek somlóit csinálnak. Egyébként a film kapcsán a legnagyobb csoda az, hogy kiderült: hogy a somlói galuskát 1924-ben találta fel a Gundel akkori főpincére, Gollerics Károly. Aztán 80 évvel később, készül egy film melyben Nagy Ervin, mint főpincér csodát tesz a somlóival. Amikor forgattuk a filmet, sejtelmünk sem volt a dologról. Vannak plusz dimenziói a filmnek.”Címkék

hírnka emblema 2012