sex hikaye

Bemutatták a Zsolnay-filmet Pécsett

Egész áprilisban látható Pozsgai Zsolt filmje

2010. április 2. - filmhu
Bemutatták a Zsolnay-filmet Pécsett

Bemutatták az európai kulturális főváros Pécsett A Föld szeretője című filmet, amely az idén 110 éve elhunyt Zsolnay Vilmos világhírű keramikus életének egy szakaszát dolgozza fel regényesen.


Pozsgai Zsolt rendező (Csendkút, Szabadságharc Szebenben ), forgatókönyvíró (Konyec, Vadlány, Üvegfal) már egy ideje foglalkozott a Zsolnay Vilmos életét feldolgozó filmjével, A Föld szeretőjé-vel. A világhírű pécsi keramikus életének egy szakaszát rendhagyó módon feldolgozó "életrajzi" könyvből, Dénes Gizella: A csodálatos fazekas című regényéből építkező film elkészült, s március 23-án, Zsolnay Vilmos halálának 110. évfordulóján be is mutatták Pécsett az Európa kulturális főváros program keretében. „Azokat a történeteket tartom jónak, amelyeket egy mondatban össze lehet foglalni. Ez a film egy olyan embert mutat be, akinek a halálát az a találmány okozza, amely őt egyben híressé is tette.” - mondta korábban a rendező a filmhunak. Zsolnay ugyanis abba hal bele, hogy belélegzi a port, vagyis a földet, amelyből kerámiáinak alapanyagát kikeveri.

A film egészen április 11-ig műsoron van a pécsi Uránia Moziban, s ahogy a rendező honlapján is olvasható, szeptemberben országos forgalmazásba kerül a film, s ekkor várható egy budapesti bemutató is. A pécsi bemutatón a helyi politikai eliten kívül a Zsolnay-család leszármazottai közül is jelen voltak.

foldszeretoje_500


A forgatás még 2008 második felében indult Pécsett, a nagy felújítási munkálatok előtt, amikor a Zsolnay-gyár még alkalmas volt az eredeti gyárhangulat megteremtésére. Így is nehéz volt a forgatás, hisz egy épp költöző gyárban kellett dolgozniuk a filmeseknek. Pécs mellett a város környékén is zajlott forgatás. A főbb szerepekben Őze Áront, Haumann Pétert, Görög Lászlót, Vári Évát, Kézdy Györgyöt, Aux Évát, Haumann Petrát láthatjuk.



A film előzetese




(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2010. április 6. kedd, 15:41#1| dawg
Trailer alapjan egy kreativ dokunak tunik, nemi szappanoperas beutessel.

nka emblema 2012