sex hikaye

Benigni az iraki háborúról forgat

Az élet még mindig szép

2004. október 4. - filmhu
Benigni az iraki háborúról forgat
Az élet szép náci koncentrációs tábora után az olasz színész-rendező, Roberto Benigni a háborús Irakba indul bohóckodni. A tigris és a hó című filmet 1997-es Az élet szép című Oscar-díjas munkáját követően, Benigni Olaszországban kezdte el forgatni, és mint akkor, ezúttal is saját maga alakítja a főszerepet. A Reuters cikke szerint ismét olyan történetről van szó, amelyben a háborús konfliktus betör az egyszerű emberek álmaiba.

"Természetesen ez nem egy dokumentumfilm, de az iraki válság kezdete óta mindent nagyon alaposan dokumentáltunk", mesélte egy olasz lapnak a rendező, aki bízik abban, hogy jövő év végére mozikba kerülhet új alkotása.

Roberto Benigni Az élet szépben
"Nem cinizmusból helyeztem a film történetét Irakba. A háború már az álmaink részévé lett", állítja Benigni. Az élet szép 3 Oscar-díjat söpört be (legjobb idegennyelvű film, férfi főszereplő - Benigni, és a legjobb zene), de sokan kritizálták is: túl könnyű szívvel nyúl egy ilyen szörnyűséges témához. Benigni azonban úgy látja, filmje éppen a kétségbeesésből táplálkozott. 
 
"Csak a pokolba alászállva fedezhetjük fel, milyen széles szárnyaink vannak. Semmilyen öldöklés nem képes megelőzni egy öldöklést, csak a költészet győzhet, az épp úgy életben van még, mint mi magunk."

A tigris és a hó főszereplője egy boldogtalan, Attilio nevű költő, aki "véletlenül" Irakba keveredik. A rendező szerint a film korunk nagy komédiáját mutatja meg. Az olaszok egyébként erősen ellenezték az iraki háborút és aggódva figyelték a különböző túszdrámákat. Maga Benigni is nyomon követte a két olasz önkéntes segítő történetét: őket három héten keresztül tartották fogva Irakban.






nka emblema 2012