sex hikaye

Benigni az iraki háborúval nevettet

Új-Chaplin a Közel-Keleten

2005. október 5. - filmhu
Benigni az iraki háborúval nevettet
Roberto Benigni új filmjében, A tigris és a hóban, akárcsak az Oscar-díjas Az élet szépben azzal játszik, miként lehet nevetést vinni egy tragikus helyzetbe - írja a Guardian. Az olasz színész-direktor-forgatókönyvíró ezúttal jóval időszerűbb történtet választott, a második világháborús Holcaust után az iraki háborúban vagyunk.

A film zártkörú bemutatójára tegnap került sor, október 4-én Rómában. A tigris és a hó szintén egy háborúellenes állásfoglalás, amelyben az 52 éves Benigni a maga stílusában vezeti az események szálait. A film alapja egy szerelmi történet, amelyet a rendező energikus, élettel teli humora fűszerez.

„Ha nyíltan szembeszállsz a háborúval, az visszaüt rád” – mondta Benigni újságíróknak az itáliai premieren. A legtöbb mai háborúellenes film elsősorban az észhez szól, és olyan erős akár egy dokumentumfilm. Úgy gondolom, az én munkám elsősorban a szívhez szól, … ezért veszélyesebb és így még erősebben tud hatni.”

Az élet szép - magyarázattal,
de nélküle is
A tigrisben Benigni is játszik, egy olasz költőt, aki Irakba utazik, hogy megmentse élete szerelmét. A színész-rendező erre a szerepre feleségét, Nicoletta Braschit kérte fel, aki gyakran tűnik fel Benigni oldalán, akár legutóbb a Pinokkióban - Kék tündérként -, vagy Az élet szépben.

A tigris és a hó nem kíván ítéletet mondani az USA felett. Benigni inkább kontrasztot szeretett volna teremteni az amerikai katonák és a saját maga megformálta karakter között, aki mindig minden problémára kész megoldást találni, bár szórakozott és nemigen képes komolyan venni súlyos dolgokat. Valamint azt is igyekezett megmutatni, hogy a háború viszontagsága között botladozó kisember mennyire erős, hősies, és fenséges tud lenni.

A film premierje a jövő héten lesz Olaszországban, a következő hónapban kezdődnek a tárgyalások az amerikai forgalmazásról. A hazai bemutató 2006 februárjában várható.






nka emblema 2012