sex hikaye

Bethlen Gábor-díjat kapott Sára Sándor

2012. november 5. - filmhu
Bethlen Gábor-díjat kapott Sára Sándor

Sára Sándor filmrendező, operatőr, Péntek János nyelvtudós és Jurij Poljakov orosz író, kritikus kapta az idei Bethlen Gábor-díjat, az erdélyi fejedelem nevét viselő alapítvány elismeréseit péntek este adták át az Uránia Nemzeti Filmszínházban - tudatta a Filmtett.

 

 
 
 
 
Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a kuratórium elnöke a díjátadó előtt felidézte, éppen 110 évvel ezelőtt született Illyés Gyula, aki az ország függő helyzetében a magyarság „egyszemélyes intézménye” volt. Illyés nélkül nem jöhetett volna létre 1979 májusában a Fiatal írók találkozója, és lélekben ott volt 1987-ben a lakitelki sátorban is – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy az illyési életmű része a Bethlen Gábor Alapítvány is, amely Bakos István kezdeményezésére jött létre az író szellemiségében 30 éve.

Sára Sándort Bakos Edit, az Uránia mozi igazgatója „művészt teremtő emberként” jellemezte, legyen szó akár fotóról, játékfilmről vagy dokumentumfilmről. Operatőrként különleges látványteremtő képességét adta pályatársai alkotásaihoz, 1993-ban pedig „az összmagyarságnak szóló” Duna Televízió meghatározó elnöke lett – szólt a díjazottról.



Címkék

hír , díj , Sára Sándor , Uránia



nka emblema 2012