sex hikaye

Bigelow nagy estéje - tarolt A bombák földjén

2010. március 8. - filmhu
Bigelow nagy estéje - tarolt A bombák földjén

Christoph Waltz, Mo'Nique, Jeff Bridges és Sandra Bullock a legjobb színészek, Avatar vs A bombák földjén - 3:6 - a fontosabb kategóriákban Bigelow filmje nyert.

Neil Patrick Harris, az Így jártam anyátokkal Barney Stinsonjának énekes-táncos mutatványával vette kezdetét az Amerikai Filmakadémia díjátadója. A két házigazda Steve Martin és Alec Baldwin, akik Meryl Streep kegyeiért küzdöttek az Egyszerűen bonyolult című filmben, így ahogyan várható volt, az est során számos vicc céltáblája lesz a tizenötödik alkalommal jelölt színésznő (Julie & Julia)


Penélope Cruz adja át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést: ahogyan várható volt, Cristoph Waltz díjra váltja jelölését, a színész hosszan hálálkodik a Becstelen Brigantyk alkotóinak, különösen Quentin Tarantinónak.

A jelöltek bemutatásával folytatódik az este, elsőként a Sandra Bullock-féle amifocis film, a Blind Side mutatkozik be, majd az animációs kategória következik (átadók: Cameron Diaz és Steve Carell), ami még mindig nem meglepetés, hiszen a díj a Fel! című filmhez vándorol. Amanda Seyfried és Miley Cirus mutatja be a legjobb betétdal jelöltjeit - az este első meglepetése, ugyanis a Crazy Heart című film kapja, sokan tettek volna a Fel! győzelmére.

uprendezoje_500
A Fel! a papírformának megfelelően nyert

 

Tina Fey és Robert Downey Jr. konferálják fel a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriáját: az elismerést A bombák földjén írója kapja. Mark Boal a rendező Katheryn Bigelow-nak és nemrégiben elhunyt édesapjának ajánlja a díját. John Hughes posztomusz életműdíja után az animációs rövidfilmes díjak következnek: a Logorama alkotója Nicolas Schmerkin kapja a szobrot, a rövid dokumentumfilm kategóriában a Music by Prudence alkotói, Roger Ross Williams és Elinor Burkett örülhetnek a díjnak, és az elsők, akiknek az este folyamán lekeverik a köszönőbeszédet. A legjobb rövidilm a New Tenants lett, Joachim Back, Tivi Magnusson sem mondhatták végig, amit akartak.

Ben Stiller örökölte meg az Avatar poént Sacha Baron Cohentól, a legjobb smink kategóriáját na'vinak maszkírozva konferálja fel: az elismerést a Star Trek maszkírozói kapják.

stillernavi_500
Ben Stiller na'viként elvitte a show-t

 

A legjobb adaptált forgatókönyv díját a Precious kapja - szintén nem várt fordulat: Geoffrey Fletcher forgatókönyvíró adaptálta Sapphire Push című regényét - az író könnyekig meghatottam köszönte meg az elismerést.

Robin Williams prezentálja a legjobb női mellékszereplő kategóriát: az elismerést Mo'Nique kapja, Precious szörnyeteg anyjának megformálásáért. A Kodak Színház közönsége állva tapsolja meg a filmet. (Eddig ez az egyetlen film, ami két díjat is magának tudhat, mindenki másnak 1-1 díja van, az Avatar-nak nulla. )

A látványtervezés kategóriát Sigourney Weaver konferálja fel: az Avatar első elismerése az este folyamán! A jelmezekkel folytatjuk, Sarah Jessica Parker és Tom Ford adja át Sandy Powell-nek a harmadik Oscar-szobrát Az ifjú Viktória királynő-ben nyújtott teljesítményéért, elegáns, rövid köszönőbeszéd után távozik is a színpadról.

Zac Efron és Anna Kendrick adják át a hangos díjakat: a hangvágás díját is A bombák földjén kapja, pedig a technikai kategóriákban az Avatar tűnt esélyesnek. Paul N.J. Ottosson veszi át Katheyn Bigelow filmjének második és harmadik elismerését, ugyanis a hangkeverésben is ő bizonyult a legjobbnak, ebben már Ray Beckett is segítségére volt.

Sandra Bullock viccel vezeti fel a legjobb operatőrnek járó elismerést: az Avatar második szobrát Mauro Fiore operatőr kapja, olaszul is megköszöni a díjat. Jennifer Lopez és Sam Wortingthon beszélnek a legjobb filmzenéket bemutató táncelőadás előtt, a díjat pedig a Fel! zeneszerzője kapja, Michael Giacchino a fiatalokat buzdítja köszönőbeszédében, a kreatív munka nem időpocsékolás, rajta! Óriási meglepetésre az Akadémia is úgy gondolja, hogy a legjobb vizuális effektek az Avatár-ban vannak, Joe Letteri, Stephen Rosenbaum, Richard Baneham és Andy Jones viszik haza a szobrot, az Avatar harmadik elismerése.

cameronoruldemiert_500_jav
Cameron a legjobb vizuális megoldások díjának örül

Legjobb dokumentumfilm, Matt Damon érkezik, a nyertes ahogyan azt sejteni lehetett, a The Cove, csak Fisher Stevens jut szóhoz.

A legjobb vágást is A bombák földje kapja (Bob Murawski, Chris Innis), Cameron - Bigelow egyelőre 3:4. A legjobb külföldi film díját Pedro Almodóvar és Quentin Tarantino díját adják át: az argentín Juan José Campanellának az El secreto de sus ojos készítőjének.

Folytatódik a tavalyi hagyomány: csodaszép emberek adják át a színészi díjakat. Idén a partnerekre mennek rá: Jeff Bridgest  (Crazy Heart) Michelle Pfeiffer méltatja, George Clooneynak (Egek ura) Vera Farmiga jutott, Julianne Moore dicséri Colin Firth-t (A Single Man), Tim Robbins a Remény rabjai kapcsán emlékezett Morgan Freemanre (Invictus), Colin Farrell pedig a SWAT forgatási emlékein nosztalgiázott Jeremy Renner (A bombák földjén) jelölése miatt. Kate Winslet adja át a szobrot, az ötödik jelölését végre szoborra váltó Jeff Bridgesnek - állva tapsol a Kodak Színház. Bőven túllépi a rá szánt időt, mégsem keverik le, az Oscar nagy pillanatainak egyike.

bridgesorul_500
Variációk a "Jeff Bridgesszel madarat lehetne fogatni" témára

 

Forest Whitaker dícséri Sandra Bullock teljesítményét (The Blind Side), Martin Sheen méltatja Helen Mirrent (Last Station), Peter Sarsgaard elszpojlerezi az Egy lányról végét Carey Mulligan méltatásában, Oprah nagy kedvencét Gabourey Sidibe alakítását magasztalta (Precious), Stanley Tucci pedig Meryl Streep (Julie&Julia) fogadatlan prókátora. Sean Penn adja át a díjat Sandra Bullocknak, akinek nem tapsolnak ugyan állva, de a könnyekig meghatott színésznő végigmondhatja köszönőbeszédét.

bullockoscar_500
A meglepetés: Sandra Bullock lett a legjobb a nők versenyében

Barbra Streisand prezentálja a legjobb rendező kategóriáját: az Oscar történetében először nő viszi haza az elismerést: A bombák földjé-nek rendezője bizonyult a legjobbnak, jó páran felpattannak, és állva köszöntik a történelmi pillanatot.

bigelowstreisandoscar_500
"És az idő eljött..." - az első Oscar-díjas női rendező Barbra Streisanddal

A legjobb film alkalmából Tom Hanks érkezik: Katheryn Bigelow-t a színfalak mögül kell visszahívni, ugyanis A bombák földje lett a legjobb film 2010-ben.

bigelowcameron_500
Nincs harag: Cameron "gratulál" volt feleségének




(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2010. március 8. hétfő, 15:06#1| Minovics

Booáááá

 

(Ez jön ki belőlem, ha erre a dekadens, haldokló "kultúrára" gondolok.)


nka emblema 2012