sex hikaye

Bollywoodi Othello

Shakespeare a mai indiai politikában

2006. július 31. - filmhu
Bollywoodi Othello
Shakespeare bollywoodi Othellója egy félig törvényen kívüli politikai csoport vezetője India északi részén. A múlt pénteken a kontinensnyi országban vetített filmben Omkarát, a tehetséges főnököt a kedvese iránti féltékenység elvakítja, ennek köszönhetően addigi élete darabokra hull.

Shakespeare drámája ezúttal nem Velencében, hanem India észak-keleti tartományában, Uttar Pradesben játszódik. A filmben Shakespeare műve találkozik az indiai társadaom egyik legalapvetőbb sajátosságával, a kasztrendszerrel. Omkara „erős ember”, alacsony származású, ám az egyik jelentős helyi párt vezetőjévé válik, és pozícióját házassággal kívánja tovább erősíteni.

A rendezőnek, Vishal Bharadwajnek az Omkara nem az első Shakespeare-adaptációja. Korábban, 2003-ban elkészítette a Macbeth cselekményére lazán épülő Maqboolt. „Shakespeare történetei nagyon emberiek ugyanakkor időtlenek, ezért bármilyen társadalmi környezetbe átültethetők, és emiatt sokféle figurához kapcsolhatók.”

A nyugati forrásanyag megjelenése Bollywoodban nem újdonság. A leginkább éneklős-táncolós, európai ízlés alapján szirupos opuszokat futószalagon gyártó Bollywood korábban olyan népszerű nyugati, főként angol alkotásokat adaptált sikeresen, mint A sátán kutyája, a Büszkeség és balítélet számos verziója, a Monte Cristo grófja, az Üvöltő szelek vagy a Jane Eyre.

A mozi Bollywood legnagyobb neveit vonultatja fel, Ajay Devgan játsza Othello indiai párját. Mikor Omkara pártja helyettesévé választja egyik emberét, a másik jelölt ellene fordul. Saif Ali Khan Jágóként jelenik meg a vásznon, és a főnök menyasszonyát szeretné tiltott szerelmi afférba keverni a csoport helyettesével.

Bollywoodi Jago és Othello
„Omkara rendkívül agresszív – jellemezte saját figuráját Devgan -, de ez nem azt jelenti, hogy túl sok erőszakos jelenet lenne a filmben, azokkal a főhős belső konfliktusát és agresszióját mutatjuk.”

A mozira nemcsak a sztori miatt várnak sokan Indiában, hanem azért is, mert Devgan és Khan az eddig megszokott, hozzájuk társított figurákhoz képest drasztikusan eltérő karaktert alakít. Khan leginkább elkényeztetett szeretőként volt látható, és ez a kép most megváltozik, sárga fogakkal, sántán kelti életre a poitikai manipuláltor és intrikus indiai Jagót.

Desdemonát Kareena Kapoor Bollywwod egyik leghíresebb dívája játsza, ő korábban főként szexi, de nem túl mély figurákat alakított. A színésznő nem tart attól, hogy az Omkarának köszönhetően alapvetően megváltozna a róla kialakult kép.



Címkék

omkara , bollywood , hír



nka emblema 2012