sex hikaye

Box Office: húsvét után, hidegfrontra várva

Halálos verseny a napsugárral

2009. április 14. - filmhu
Box Office: húsvét után, hidegfrontra várva
Véget érni látszik a moziszezon, a jegyszedő legnagyobb ellenfele, a jó idő épp annyi nézőt emelt ki a nézői bársonyszékekből, hogy egy-egy heti szerencsésen kívül a többi filmet inkább csak az alkotók ismerősei és családtagjai nézik. Persze egy jól időzített hidegfront még csodákat tehet.

Beköszöntött a tavaszi nyár, és ez a fej-gyomor-fej kombináció  a húsvét ellenére megrendítőnek bizonyult a moziknak - vegyük úgy, hogy 30-40 ezer ember kiesett a heti körforgalomból. Őket csak igazi szuperprodukciók, marketing-szönyegbombázással megtámogatott blockbusterek, vagy egy középfajú magyar zenés vígjáték csábíthatja csak vissza, amúgy eltűntek a zöld gyep, lombos fák, hétvégi házak, bányatavak környezetében. A beköszöntő húsvét a családi mozik előretörését prognosztizálta, ugyanakkor igazán az alkalomhoz illő film nem lett bemutatva.  

Tehát a heti fővárosi összérdeklődés is épphogy csak elérte 61 803-at, a 13. helyre még be lehetett futni 1000-es látogatottság alatt, ami a magyar popzenével egy szintű népszerűséget látszik biztosítani. Az egész mezőnyben egy film növelte a nézettségét az előző hetihez képest, nem fogják kitalálni, a Véres Valentine 3D 10%-kal.

Pedig a két héttel ezelőtti helyzethez képest választék is volt, igaz, az újdonságok nem szerepeltek rosszul. Speciel a Gomorráról nem tudunk semmit, a Szuez Film bűnös hanyagsága miatt nem áll rendelkezésre adat a nézőszámról, holott érdekes lenne tudni, hogy a Titanicon megkocsikáztatott film hogy teljesített, mivel úgy tűnik, a nézők két részre oszlanak a kapcsán: van, aki érti a filmet, átjön az üzenet, és van, aki szerint érthetetlen, a könyv nélkül követhetetlen, kusza, unalmas. A (283 nézővel) huszadik helyre érkezvén lassan búcsút veszünk David Fincher nagyszabású kudarcától a Benjamin Button különös életétől, amely annyi mindent mondhatott volna időről, öregedésről, fiatalodásról, az emberről, ehelyett mesébe bugyolált celeb-oltárrá vált - itthon sem volt valami nagy dobás, a jegyvásárlók száma összességében nem érte el a 80 ezret (79 727), és Amerikában is bukás lett, nem hozta vissza a beleölt 150 millió dollárt sem - most 126 millós eredményével a 2008-as év 20. helyén áll (az USA-n kívül a legjobb eredményt, 25,4 millió dollárt Japánban érte el amúgy).
 

A filmek kétségbeesetten próbálják elérni a nézőket, ez most leginkább Vin Dieseléknek sikerült

Made in Hungaria
:
13. hely 888. nézővel, összesen pedig 99 821 - a jövő héten a fővárosi nézettség biztosan átlépi a 100 ezret, előre is gratula. A Gettó milliomosnak erre még egy kicsit várnia kell, 96 190 nézőjébe beleszámít a múlt heti 1886 is, amivel a 8. helyet sikerül elérni. De közben elhagytunk egy másik premierfilmet: a 11. helyen 1184 nézővel nyitott a Papírrepülők, amely a premier előtti vetítésekkel együtt 3454 nézőt mondhat a magáénak. Hogy ez sok vagy kevés? Mindkettőre találunk érveket és hangzatos szólamokat: sok, mert rétegfilmről van szó, szubkultúrák és zenéjük hangzik fel, nem volt agybazúzós marketinghadjárata sem. Kevés, mert nem csak azoknak szól ez a film, akikről szól, hiteles-lendületes, Szemlén díjazott elsőfilm stb. Összességében azért szerintem az alkotók valamivel jobb kezdésre számítottak.

Az első négy helyezettből három premierfilm, és mint a múlt héten, most is lényegében egy filmről szól a lista. Ebből az is kitalálható, hogy a múlt heti abszolút első Szörnyek és űrlények lett a második 11 131 nézővel, összességében 3 ezerrel át is lépve a 30 ezres határt. A negyedik az a Dragonball: Evolúció lett, amelyről filmajánlónkban azt írtuk, a népesség elenyésző hányadát foglalkoztatják bizonyos megvalósítási kérdései. James Wong filmje 8 néző híján elérte a 4 ezres látogatottságot, ami arányaiban jobb eredmény, mint az amerikai satnya 4,7 milliós nyitóhétvégi bevétel és 8. hely. Nekem inkább meglepő, hogy az Egy boltkóros naplója a Dragonball nézőszámának duplájával lett a 3., a 8521-s szám azt jelentené, hogy 4260 csaj rángatta el a pasiját (vagy fordítva?), és még egy pszichológus is beesett egy vetítésre? A film anno Amerikában is a 4. helyen kezdett.

És nincs mese, ahogy azt mi is megjósoltuk, a Halálos iram, hm, bedriftelt az első helyre, 19 978 nézője durván a duplája az ezüstérmes Szörnyek és űrlényekének, és így Vin Diesel és a többiek gázadásos izgalmai ugyanolyan reakciókat váltottak ki a nyári melegnek nem bedőlő adrenalinhívekből, mint Amerikában, ahol az egy héttel ezelőtti nyitóhétvége 70 milliós bevételt hozott, szintén a Szörnyek és űrlények bevételeit megduplázva - és még mondja valaki, hogy el vagyunk maradva a világtrendektől!

(forrás: odeon.hu, box office mojo)



Címkék

hír , box office



nka emblema 2012