sex hikaye

Box office: Macskazsiráfok mindenhol

Arat az Avatar

2009. december 21. - filmhu
Box office: Macskazsiráfok mindenhol
Bár mindent megtettünk, kudarcot vallottunk: az Avatar jött, látott, és győzött: összesen 232 millió dollárt inkarnálódott össze az első héten.

Néha a legjobb beismerni a kudarcot: minden erőfeszítésünk ellenéreis hatalmas siker az Avatar. James Cameron nemhiába dolgozott 14 éven át filmtervén, kidolgozva technikai megoldások sorát, hogy meglegyen az első olyan film, ahol a néző nem látja a különbséget digitális és valós forgatási kép között (bár ebben a kategóriában megelőzte a Szuperbojz).

A film idehaza nagyot szólt: a top 10 összes filmje veszített a bevételéből, legalább 45%-ot, a heti összbevétel viszont 70%-ot ugrott a múlt hetihez képest, és a 137 ezres össznézőszám 72%-át adta ki az Avatar nézőserege. A film Amerikában 73 millió dollárt fialt, amivel 6. az idei bemutatók közt, ám ehhez hozzá kell számítani, hogy az előtte végzett filmek marketingszempontból előnyösebb helyzetben voltak: vagy már rendelkeztek egy sikeres előzményfilmmel, vagy könyvadaptációként jöttek létre.

Hódít a nagy kékség

Márpedig az Avatar "a semmiből" érte el ezt az eredményt (nyilván James Cameron és a hozzá kapcsolódó, minden idők legsikeresebb filmje Titanic számított valamicskét). A film áttörést hozott az I-MAX-bevételek terén is, minden eddigi rekordot megdöntött a maga 52 millió dolláros sikerével. A film külföldi eredménye is remek: az általában fele-fele bevételarány most felborult, a világpiac duplaannyi pénzt hozott, mint az amerikai.

A Poligamy 54%-ot veszített bevételeiből, kérdés a karácsonyi szereplése, az Alkonyat - Újhold pedig már csak bronzérmes, feltehetően nem éri el a 300 millió forintos bevételt, de ez legyen egy forgalmazó legnagyobb gondja.

A hét többi premierfilmje filmje nem rúgott labdába sem itthon, sem Amerikában. A múltfeltárást zászlajára tűző Kádár gyakorlatilag nem látható, a kedves O'Horten pedig 299 hétvégi, 323 össznézővel zárta a premierhetét.

(forrás: box office mojo, forgalmazók adatai)





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2009. december 21. hétfő, 20:12#1| Wostry
Ez egy elég szerencsétlen lead. A franc se akart "tenni" az AVATAR sikere ellen (nem mintha bárki is tehetett volna ellene bármit), sőt... bár tetszett volna! Persze ha ti akartatok, az a magánügyetek.

nka emblema 2012