sex hikaye

Box office: Szerették a nézők Antal filmjét

Csendesedés Szemle előtt

2010. február 1. - filmhu
Box office: Szerették a nézők Antal filmjét

Kifulladni látszik az Avatar keltette mozinézési mozgalom, a heti össznézőszám 104 515 volt, ami egy átlagos, álmos, pre-Avatar-i hétnek felel meg. Mindez úgy, hogy a premierfilmek mind tanulságosak - hogy nem mondjam szondaértékűek -, összességében pedig sikeresek voltak.

 

 


Persze a sikeresség relatív, hisz összesen két film lépte át a tízezres határt, különös és megfoghatatlan módon az Avatar és a Sherlock Holmes, előbbi már túllépte 2 milliárd dolláros bevételi határt világszerte (Amerikában az a kérdés, melyik film tudja először letaszítani az első helyről, most épp Mel Gibson Edge of Darknesse vallott kudarcot), igaz, idehaza 31%-ot esett, csak 45 ezren látták (az össznézőszám az elképzelhetetlen 815 155, immáron a millió elérése a kérdés) - a hírre Cameron állítólag válságstábot hívott össze. Minden film nézettsége esett jelentőset, amiben tán ludas volt a bőséges havazás is.

A premierfilmek között 1-1,5 magyar és két amerikai szerepelt. A hetedik kör úgy érkezett a moziba, hogy decemberben már bemutatta a tévé, és ez mintha nem aktivizálta volna a nézőit: az országos szereplésről nincs adat, Budapesten 20 előadáson 136-an látták. Sopsits nyilván nem a Shrek-hívő tömegeket vonulását vizionálta előzetesen, ám ez a hatnál alig nagyobb vetítési nézőátlag nyilván nem tölti el örömmel. Ellentétben a Dr. Parnassus... rajongóival, hisz a Terry Gilliam-féle film már átlépte a 25 ezres össznézőszámot.

A két amerikai versenyző közül a Toy Story 3D-s verziójának eredménye a mindent elöntő retro-3D-s hullám esélyeit szondáztatta meg - és nem vallott szégyent, hisz 17 kópiával 6,7 milliós bevételt ért el. Érdemes hozzászoknunk, hogy a folytatások marketingjének része lesz az előzmény térhatásúvá tett verziójának újraforgalmazása. A Szökőhév ígéretes romkomnak tűnt, de 6130 nézővel kissé közepesen kezdett - tán nem volt tökéletes a premiert épp erre az időpontra időzíteni, egy kedves tavaszi napon talán meg lehetett volna dobni a nézettséget és a bevételt kicsit. Igaz, a Hová lettek Morganék? szárnyal, már túllépte a 64 ezres nézettséget is, és dobogós.

Utána pedig Antal Nimród Szállítmánya végzett. A magyar közönség reakciója hasonló az amerikaiéhoz, a 6612 néző nem renget egeket, de teljesen korrekt eredmény a híresen konzervatív magyar nézőseregtől. Ennyit számít pár sztár, no meg egy hajdan nagyon sikeres Szemle-díjnyertes film, a Kontroll, amely külföldön még mindig Antal első számű védjegye.

 

boxo0201_630_sz

(forrás: odeon.hu, box office mojo, a forgalmazók heti jelentése)






nka emblema 2012