sex hikaye

Brad Pitt bérgyilkos, Ken Loach baloldali

Cannes

2012. május 23. - filmhu
Brad Pitt bérgyilkos, Ken Loach baloldali

Magányos és kíméletes bérgyilkosként tért vissza a Croisette-re Brad Pitt. Az amerikai filmsztár a 65. cannes-i filmfesztiválon kedden bemutatott versenyfilm, az amerikai maffiáról forgatott Killing Them Softly főszerepét alakítja. Ken Loach pedig - akinek szintén kedden mutatták be legújabb filmjét - reméli, hogy baloldali marad az új francia elnök.

 

A film ausztrál rendezőjével, Andrew Dominikkal nem először dolgozott együtt Brad Pitt. Öt évvel ezelőtt együtt készítették a Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford című westernfilmet.

A magyar mozikban szeptembertől látható Killing Them Softly George V. Higgins 1974-es krimije, a Cogan's Trade alapján készült. A kivégzési módszerekről folytatott cizellált párbeszédekkel és humoros beszólásokkal teli, lassú ritmusú, de hatásos rendezésű gengszterfilmben Brad Pitt egy sötét napszemüveget viselő, fekete bőrszerelésben hidegvérrel gyilkoló bérgyilkost alakít.

Jackie Cogan (Brad Pitt) kisstílű szélhámosok kivégzésre kap megbízást, miután azok megtámadták a maffia egyik keresztapájának pókerbarlangját. A bérgyilkos azonban nem szeret olyan embereket megölni, akiket ismer és arra törekszik, hogy a lehető legkíméletesebben végezzen az áldozataival. Egyetlen dolog vezérli: időveszteség nélkül minél előbb elvégezze a megbízást és megkapja érte a fizetségét.


A Killing Them Softly előzetese


A rendező a történetet a 2008-as amerikai elnökválasztási kampány idejére helyezte át, a bérgyilkos folyamatosan kommentálja a televíziókból hallható elnöki (George W. Bush, majd Barack Obama) beszédeket a pénzügyi rendszer megmentésének szükségességéről.

"Amerikában élek és Amerikában mindenki egyedül van. Amerika nem egy nemzet. Amerika üzlet" - ezek a filmnek a bérgyilkos szájából elhangzó záró mondatai, miközben az elnökké választott Obama a televízióban az összefogásról és az egységről beszél.

"Olyan, mintha egy gengszterfilmet látnánk, pedig ez a mikrokozmosz általában a világról szól" - értelmezte Brad Pitt a filmet - amelynek egyben a producere is - a díszbemutató előtt tartott sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy olyan témát keresett, amely a mai világról is szól. "Erőszakos világban élünk. Szerintem fontos, hogy ezt megmutassuk" - tette hozzá. Véleménye szerint a filmben látható lassú gyilkolás pont olyan, mint az üzleti világ, ezért a sztorit a gazdasági válság metaforájaként érdemes értelmezni.

cannes_brad_pitt2_500
Brad Pitt autogrammot oszt

Brad Pitt szerint ugyanakkor szó sincs arról, hogy cinikusan tekintene Obama elnökségének öt évére, és úgy gondolná, hogy az kudarc volt. Azt is elárulta, hogy ő magát "inkább baloldalinak" érzi és demokrata szavazó. "Mindig is érdekelt megérteni olyan érzéseket, amelyeket nem feltétlenül osztok" - hangsúlyozta.

Az amerikai filmsztár elmondta, hogy az esti díszbemutató előtti vörös szőnyeges bevonuláson nem lesz mellette a párja, Angelina Jolie. "Nincs itt. Egy filmet készít éppen elő, amelynek forgatása hamarosan kezdődik" - hangsúlyozta Brad Pitt. Arra a kérdésre, hogy fognak-e Angelinával együtt forgatni a közeljövőben, azt válaszolta: "Nagyon szeretnék".

Azt viszont nem kívánta megerősíteni, hogy augusztusban egybekelnek. "Nincs még meg a dátum, semmilyen dátum sincsen. Az esküvő dátumát illetően csak pletykák keringenek" - tette hozzá.


The Angels's Share előzetese


A köztudottan erősen baloldali elkötelezettségű brit rendező, Ken Loach üdvözölte, hogy a francia elnökválasztást a szocialista Francois Hollande nyerte meg, és annak a reményének adott hangot, hogy az új francia államfő nem fog olyan jobboldali utat követni, mint amilyet egykoron Tony Blair Nagy-Britanniában.

"Nem tudom, hogy mennyire lesz ténylegesen szocialista Franciaország, de ez tényleg egy baloldali mozgalom, hálaistennek!" - mondta a filmrendező a 65. cannes-i filmfesztiválon, ahol kedden mutatták be a hivatalos versenyprogramban 11. filmjét, a The Angels's Share-t (Az angyalok jussa).

Ken Loach szerint nagyon fontos, hogy a baloldaltól balra is legyen egy erős párt, amely ténylegesen balra húzhatja majd Hollande-ot. "Jól tudjuk ezt, amióta rossz tapasztalatunk volt Blairrel és (Gordon) Brownnal, akik baloldali programmal nyertek, de valójában inkább jobboldaliak voltak" - hangsúlyozta a rendező. "Ne hagyják Hollande-ot Blairré változni!" - tette hozzá.

cannes_ken_loach_500
Ken Loach a többi alkotóval


A 2007-ben a Felkavar a szél című filmjéért Arany Pálmát nyert 75 éves rendező ezúttal egy Glasgowban játszódó könnyed vígjátékkal érkezett Cannes-ba, amelyben közmunkára ítélt, fiatal bűnözők egy csapata egy felbecsülhetetlen értékű, régi whiskys hordó ellopására adja a fejét.

"Mindig jó szembemenni az elvárásokkal, meglepni a nézőket. Amikor eldöntöttem, hogy fiatal munkanélküli bűnözőkről csinálok filmet, mindenki tragédiára számított" - hangsúlyozta Ken Loach. Hozzátette: "Le akartunk számolni azzal a sztereotípiával, miszerint a szegénység egyenlő a nyomorral. Amikor ezekkel a fiatalokkal együtt voltam, folyton nevettünk, mert annyira viccesek és szellemesek, fantáziadúsak, állandóan megleptek valamivel".

A film főszerepét, a 25 éves munkanélküli Robbie-t egy fiatal amatőr színész Paul Brannigan alakítja. "Ken megmentette az életemet. Nagyon kemény miliőből jövök, eddig nem volt könnyű életem" - mondta a fiatalember könnyeit törölve a film sajtótájékoztatóján. Branningan a közelmúltban már egy újabb szerepet is kapott Scarlett Johansson oldalán, de nem tervez filmes karriert, hanem úgy gondolja, hamarosan visszatér eredeti, labdarúgóedzői munkájához.



Címkék

hír , cannes , Brad Pitt , Ken Loach



nka emblema 2012