sex hikaye

Brit horror a Mátrában

Leforgott a Severance

2005. augusztus 31. - filmhu
Brit horror a Mátrában
Leforgott Christopher Smith második egészestés mozija, a Severance. A bérmunkában készült horror egyik felét Magyarországon, a Mátrában, a másikat Man szigetén fényképezték. A produkció hazai részét vállaló Magyar Film-Kapcsolat Kft. társtulajdonosa, Kemény Ildikó szerint a cég számára az volt a kérdés, hogy a brit szigetre vitt hazai stáb vajon képes-e kielégíteni a szigetországi filmesek igényét.

A brit Kontroll alkotója

Smith filmje azzal indul, hogy a Palisade Defence nevű multinacionális, fegyverekkel foglakozó cég csapatépítő hétvégével ajándékozza meg európai részlegének dolgozóit. A jutalomkirándulásra valahol Kelet-Európában kerül sor - a forgatási helyszínt a Mátra bércei szolgáltatták. A horror-komédia szereplői először egymással küzdenek a túlélő túrán, majd kiderül, a tét valóban a túlélés. A hegyek közt elveszett sales-teamnek fel kell vennie a harcot egy bosszúra éhes háború-őrült csoporttal.

Ne aludj, mert lekésed az utolsó metrót!
Christopher Smith: Creep
Christopher Smith korábban egy londoni metróban játszódó horror történettel hívta fel magára a figyelmet. A 2004-ben készült Creep egy fiatal nő vesszőfutását követi, aki bennragad a metropolisz földalatti vasútjának labirintusszerű járataiban. A nőt üldözőbe veszi egy titokzatos támadó. Kemény Ildikó elmondása szerint Smith ezzel a filmjével kasszasikert ért el hazájában, és így könnyebben tudta összeszedni mostani filmjének anyagi fedezetét. A Creep a tavalyi Torontói Filmfesztivál "Éjszakai őrület" szekciójában volt látható, Antall Nimród Kontrollja mellett.

Az 1998-ban a Bristoli Egyetemen Filmprodukciós szakon végzett fiatal alkotó korábban már két rövidfilmmel jelentkezett, az IMDB-n magasra értékelt, 18 perces The 10.000th Dayjel és a majd félórás The Day Grandad Went Blide-dal.

„A visszajelzések alapján az angolok nagyon elégedettek voltak a magyarokkal – mondta Kemény Ildikó a produkció magyar felelőse. - Sőt, voltak olyan munkatársak, akiket a brit színészek kifejezetten kértek!” A Severance felerészben Magyarországon készült, másik része pedig a brit szigettől nyugatra fekvő Isle of Manon, ahová 25 fős magyar alkotói gárda utazott ki. A csapat tagjai színészek, kaszkadőrök, világosítók, segédoperatőrök sminkesek és kellékesek voltak.

A pénz beszél, a magyar szereplők egyelőre nem (annyit)

Horrorhoz nemcsak itthon ad ihletet a metró
Creep
A vásznon feltűnnek itthon kevésbé ismert magyar színészek is, akik nem kaptak túl sok lehetőséget arra, hogy bizonyítsanak a kamerák előtt. „Az angol filmesek egy kissé még mindig tartanak attól, hogy színészeink nem beszélik jól a nyelvet – magyarázta Kemény Ildikó. - Így kaptunk ugyan screeninig time-ot, de szöveget nem.”

Azt nem lehet állítani, hogy brit és amerikai produkciókban a magyar színészek egyáltalán nem kapnak szöveges feladatot, mondta Kertész Tamás, aki a Severance szereplőválogatását is végezte. Valódi ellenpéldaként szolgáló filmekre még egy kicsit várnunk kell, mert még nem számít gyakorinak, hogy művészeink terjedelmesebb dialógusokat folytatnának tengerentúli kollégáikkal a vásznon. Smith filmjében egy öregek otthonában játszódó részhez kerestek nővéreket, időseket valamint katonákat - szöveg nélküli szerepekre.

A film leforgott, jelenleg az utómunkálati szakaszban tart, Kemény Ildikó holnap utazik Londonba, hogy a producerekkel további egyeztetést folytasson.

Arról, hogy mennyi pénzből készült a film, egyelőre nem nyilatkozott a Film-Kapcsolat résztulajdonosa, mivel az angol fél egyelőre nem szeretné nyilvánosságra hozni a költségszámokat. A forgatás számláit most ellenőrzi a Nemzeti Filmiroda, hogy a törvényben biztosított hazai gyártású rész után visszaigényelhető 20%-ot megkapja a produkció. Annyit azonban megtudtunk, hogy nem egy nagyköltségvetésű hollywoodi moziról van szó. A forgatás színhelyeinek megválasztásánál komoly szerepet játszott a visszaigényelhető adókedvezmény - mint Kemény Ildikó elmondta, Man szigetének a magyarhoz hasonló, filmes beruházásokat támogató helyi szabályozása van.

Melyik alagút a sötétebb? Budapest vs. London
Creep
A Film-Kapcsolat mellett a produkció angol részét a Qwerty Films vállalta, amelyet az a Michael Kuhn irányít, aki korábban a Polygram egyik meghatározó vezetője volt. Kuhn produceri tevékenységébe olyan filmek tartoznak, mint a Veszett a világ, a John Malkovich menet, vagy a mozikban nálunk is látható Kinsey.

A Severance gyártásba beszállt magyar filmes cég immár harmadik alkalommal működik együtt a költségvetés hazai része után igénybe vehető 20%-os adóvisszatérítést biztosító Concorde Filmalappal. Korábban a The Best Man és a Joy Division című produkciókban dolgoztak együtt.






nka emblema 2012