sex hikaye

Brutálisan megverték Kármán Irént

A filmesek egy emberként tiltakoznak

2007. június 25. - filmhu
Brutálisan megverték Kármán Irént
Péntek éjjel ismeretlen tettesek összeverték, majd megkötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták Kármán Irén dokumentumfilmest, oknyomozó újságírót, aki Olajozott viszonyok című filmjében tárta fel a 90-es évek egyik legösszetettebb bűnügyének számító „olajos” visszaéléseket. A magyar filmszakma szervezetei közös közleményben reagáltak az eseményre.

Péntek éjjel összeverték, majd megkötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták Kármán Irén dokumentumfilmest, oknyomozó újságírót; hajnalban egy horgász talált rá, ő értesítette a mentőket. Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították a Szent János kórházba Kármánt, ahol belső vérzései miatt azonnal műtétet hajtottak végre rajta. Másnap már interjút adott, blogbejegyzést diktált, késő délután pedig kihallgatták a Nemzetbiztonsági Hivatal nyomozói. A rendőrség - a miniszterelnök, a pártok és a közvélemény kérésének megfelelően - kiemelt fontossággal kezeli az ügyet. 

Amint arról a filmhu is beszámolt, az Olajozott viszonyok című filmjében Kármán Irén elsőként tárta fel a 90-es évek egyik legösszetettebb bűnügyének számító, a jövedéki törvény változásához köthető „olajos” visszaéléseket. A film a politikai-rendőri elit 1000 milliárd forintnyi adócsalással járó viselt dolgait mutatja be. A film dvd-n megvásárolható.

Kármán Irén a közelmúltban egy játékfilm forgatókönyvén dolgozott Karancsi Tiborral, az egykori szeghalmi nyomozóval. A produkció a Rajtaütés címet viseli, és politikai  thrillernek készül. A rendezőnő azután kezdett foglalkozni a játékfilmes forgatókönyv megírásával, miután nem sikerült elérnie az olajügy 90 évre titkosított aktáinak feloldását. "Az érintettek félelmei, valamint a történtek tervszerű eltussolásából fakadó információhiány miatt már csak fikciós keretben lehet továbblépni a téma feldolgozásában" - nyilatkozta néhány hete a filmhu-nak. Az oknyomozó dokumentumfilmes annak ellenére folytatta a munkát, hogy tavaly ősszel autójából különböző fontos dokumentumokat loptak el; emellett folyamatosan kapott fenyegető üzeneteket, sőt még a blogját is feltörték.

A MÚOSZ vasárnapi közleményében szolidaritását fejezte ki, és az újságíró-társadalom megdöbbenéséről adott hangot a Kármánnal történtekkel kapcsolatban. A Magyar Rendezők Céhe, a Magyar Dokumentumfilmes Műhelyek és Gyártók Szövetsége, a Magyar Dokumentumfilmes Rendezők Egyesülete, a Magyar Filmművészek Szövetsége pedig közös közleményben tiltakozott az eseményekkel kapcsolatban: a filmesek megengedhetetlennek tartják, hogy a "Kármán Irén ellen elkövetett erőszakkal a bűnözői körök példát statuálhassanak és ezzel félelemben próbáljanak tartani bárkit, aki hivatása gyakorlása közben az igazság felderítésén dolgozik." (A közlemény teljes szövegét lent olvashatják.) 

Közlemény

Felháborító, ami történt. Kármán Irén egy gazdasági bűncselekmény sorozat feltárásán dolgozott a dokumentumfilm és a tényfeltáró irodalom eszközeivel. Amennyiben az ellene elkövetett brutális bűncselekmény e munkája miatt/közben érte, úgy a politikának és a bűnüldöző szerveknek még fokozottabban mindent meg kell tennie az elkövetők felkutatására és példaadó büntetés kiszabására.

Kármán Irén oknyomozó filmes újságíróíróként  nem egy civil, aki óvatlanul a bűnözés, bűnfelderítés területére tévedt és aki magának kereste ezzel a bajt, hanem egy filmes szakember, aki elhivatottan a munkáját végezte, a kötelességét teljesítette. Megengedhetetlen, hogy hasonló tevékenységet végző kollégáink félelemben éljenek. Megengedhetetlen, hogy Kármán Irén ellen elkövetett erőszakkal a bűnözői körök példát statuálhassanak és ezzel félelemben próbáljanak tartani bárkit, aki hivatása gyakorlása közben az igazság felderítésén dolgozik.

Ez a történet  a magyar kultúráról és közállapotokról...a szólásszabadság és gyűlöletkeltés kérdéseiről, az elszabadult  társadalmi indulatok kiéléséről , a hatalmi manipulációk és megfélemlítési technikákról is szól.

Magyar Rendezők Céhe
Magyar Filmművész Szövetség Játékfilm Szakosztály
Magyar Dokumentumfilmes Műhelyek és Gyártók Szövetsége (Filmkör)
Magyar Dokumentumfilmes Rendezők Egyesülete    (MADE)
Magyar Filmművészek Szövetsége - Dokumentum Szakosztály



Címkék

hír



nka emblema 2012