sex hikaye

Can Togay, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatója

Személyes elhivatottság

2007. július 19. - filmhu
Can Togay, a Berlini Collegium Hungaricum igazgatója
A színész, filmrendező, költő januártól újabb szerepkörben bizonyíthat: az egyik legsikeresebb magyar kultúrintézet igazgatójaként. A filmhu Can Togay-t Berlinről, a terveiről és a magyar filmek németországi esélyeiről kérdezte.

A színész, forgatókönyvíró, költő, filmrendező, Can Togay januártól újabb szerepkörben bizonyíthat, ugyanis a héten nyilvánosságra került, hogy Hiller István oktatási és kulturális miniszter őt nevezte ki a Berlini Collegium Hungaricum igazgatói posztjára. A filmhu a 21. századi polihisztortól először azt kérdezte, mi volt számára a fő motiváló erő a pályázat benyújtására? „Nem először merült fel bennem, hogy pályáznom kell; úgy érzem, az egész élettörténetem a kultúrák közötti párbeszéd elősegítésére predesztinál – mert, ahogy mondani szokás, az anatómia a sors maga.” - fejtette ki a filmhu-nak a török szülők gyermekeként Budapesten született, de Németországban (Lipcsében) is nevelkedett filmrendező, akit ismerősei közül sokan bíztattak a pályázat benyújtására. „Nem feltétlenül igazgató akartam lenni, ez a lehetőség adódott.” - folytatta.

És miért pont Berlin? - faggatuk tovább Can Togay-t. „Berlin a hidegháború városa, én pedig a hidegháborúban fogantam” - világított rá személyes kötődéseire a Színház és Filmművészeti Főiskola rendezői diplomája mellett német-angol szakot is végzett író, filmes, aki hozzátette, Berlint az egyik legizgalmasabban fejlődő városnak tartja, amely nyitott más kultúrák – például a magyar – megismerésére. A Collegium Hungaricum eddig sikeresen is teljesítette a feladatot – vetettük fel, mennyiben kívánja folytatni az elődök munkáját, illetve milyen új tervei vannak a magyar kultúra fantáziadús bemutatására? „Az intézet rövidesen új házba költözik, amelyet az előző csapat épített fel, tehát ily módon kötelező kapcsolódni a múlthoz, viszont az épület mégiscsak új: a mi feladatunk lesz megtölteni élettel” - fogalmazott a frissen kinevezett igazgató. „Egy pillanatra sem szabad szem elől téveszteni, hogy az intézmény nevében benne van: Collegium – ez arra kötelez bennünket, hogy a kultúra terjesztésén kívül minden segítséget megadjunk a magyar tudósok berlini munkájához.” 

A Berlini Collegium Hungaricum új épülete

A külföldi kultúrintézetek működtetését illetően parázs viták merültek fel a közelmúltban. Az egykori párizsi intézetigazgató, Kovács András Bálint szerint például felesleges fenntartani az európai nagyvárosokban hatalmas (és igen értékes) házakat, amelyek csak belterjes programok megrendezésére képesek, ahelyett, hogy inkább piaci szemléletű programszervező irodaként működjönek. A filmhu kíváncsi volt, a jövő évtől hivatalba lépő berlini igazgató vajon milyen álláspontot képvisel a vitában? „Az igazság, mint oly sokszor, most is a két szemlélet között van. Tény, hogy nem a 20. században élünk, amikor egy klasszikus nemzetállam reprezentációjára volt szükség, de éppen a berlini intézet sikerei bizonyítják, hogy a feladatnak ez még mindig része, s ezt lehet jól és rosszul is csinálni. Emellett egyértelmű, hogy külső programokat is kell szervezni, amiket hatékonyan el kell jutattni a közönségükhöz.” - fogalmazott diplomatikusan Can Togay. 

A magyar irodalom németországi elismertségét nem szükséges magyarázni, íróink jóformán népszerűbbek kint, mint idehaza. De – és ekkor már kifejezetten a filmes Can Togay-t kérdeztük – mit kíván tenni azért, hogy a magyar film is hasonló megbecsülésnek örvendhessen? „Számos elképzelésem van, de vigyáznom kell: nem lehetek elfogult egyik művészeti ággal sem. Egyik nagy tervemet azért elárulom: a Berlináléhoz kapcsolódóan magyar filmszemlét szeretnénk tartani, de ez egyelőre még csak egy elképzelés, amit meg kell valósítani” - avatta be a filmhu-t a közeljövő terveibe a leendő igazgató, akit megkérdeztünk személyes filmes terveiről is: nem kell-e vajon ezekről lemondania a hivatal miatt? Can Togay szerint a kultúrintézetek élén hagyományosan tudósok vagy művészek állnak, akiknek hivatali idejükre ugyan részben le kell mondaniuk személyes ambícióikról, de azért életben tudják tartani azokat, majd hazatértük után ott tudják folytatni munkájukat, ahol abbahagyták, tehát nincs oka az aggodalomra. 
 
Can Togay novemberben kezd el dolgozni a Berlini Collegium Hungaricumban, hogy a mindenre kiterjedő átadás-átvételt követően január elsejétől már hivatalosan is elfoglalja az igazgatói széket.



Címkék

hír



nka emblema 2012