sex hikaye

Daazo: új rövidfilmes site

Alulról, felfelé

2007. március 6. - filmhu
Daazo: új rövidfilmes site
Másfél éves fejlesztés után elindult a Dazoo.com - European Short Film Centre kisfilmes videómegosztó honlap, amely a szerkesztők szándékai szerint hamarosan az európai rövidfilmek tárházává válik. Mint azt a Daazo egyik alapítója, Aprily Zoltán a filmhu-nak elmondta, bár a most aktivált honlap még csak béta-verziós, a 2-3 hónapos, élesített tesztidőszak alatt is várják a filmesek munkáit.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

A két fiatal filmes, Aprily Zoltán és Deák Dániel ötlete alapján életre hívott Daazo.com két napja várja és fogadja a minőségi rövidfilmeket, amelyeket kétféle módon lehet közzétenni: nyílvánosan, azaz minden látogató számára elérhető formában, valamint mód van a regisztrált felhasználók közötti tartalom-megosztásra is. Az oldalon a felhasználók által feltöltött alkotások mellett heti rendszerességgel jelennek meg olyan minőségi rövidfilmek, amelyeket a Daazo alapító-szerkesztői gyűjtöttek össze különböző fesztiváloktól, rendezőktől, illetve filmiskoláktól.

“Fontos, hogy a Daazo az alkotások publikációját nem köti anyagi ellenszolgáltatáshoz, ugyanakkor lényeges szempont, hogy a többi videómegosztóval ellentétben, ide csak a rövidfilmes műfaj kívánalmainak megfelelő darabokat várjuk. Nincs tartalmi szűrés (kivéve persze a pornográf, rasszista vagy más szempontból kifogásolható filmeket), a Daazo a közösségépítésen keresztül kívánja biztosítani a minőségi tartalmat. Az oldal eleve azok számára érdekes, akik a minőségi, történetmesélő rövidfilmeket preferálják a más videómegosztón látható webkamerás bohóckodások helyett.” - mondta a filmhu-nak Aprily Zoltán, hozzátéve, a Daazo nem csak a tartalmi szerkesztés miatt tér el a hagyományos videómegosztóktól: a regisztrációhoz kötött, úgynevezett “distribution” funkcióval az alkotó számára garantált, hogy filmje a folyamatosan bővülő filmtárban ne vesszen szem elől. “A címlapon adott napon maximum hét alkotás látható, a film alkotója a feltöltéskor kiválaszthatja, mikor szeretné a filmet a címlapra elhelyezni” - ecsetelte a filmhu-nak Aprily.

Más videómegosztókhoz hasonlóan, a Daazo-n is az elhelyezett alkotások mellé statisztika társul, nyomon követhető például, hogy az adott alkotást hányan nézték meg, vagy adott esetben hányan fűztek hozzá véleményt. A filmek feltöltését követően egy részletes filmadatlapot kell kitölteni a felhasználónak, a stáblistával és a film rövid tartalmi összefoglalásával, ezzel is a professzionális filmkészítés hagyományait kívánják az alapítók a honlapon megjeleníteni.“A kommentezéshez hasonlóan a felhasználók közötti tartalom-megosztás is fontos eleme a Daazo-nak, mivel nem csak filmtárként, hanem filmes közösségi portálként képzeljük el a site jövőjét, ennek érdekében több fesztivállal, stúdióval és intézményel felvettük a kapcsolatot” - emelte ki a honlap-alapító.

Nem csak filmtár, hanem filmes közösségi portál is

A kisfilmek mellett az interneten közzétett mozi-előzetesek is hozzáférhetők a Daazo-n, Aprily Zoltán szerint erre azért van szükségük, hogy nyitni tudjanak a nagyjátékfilmek irányába is, illetve mozgóképes formában adjanak hírt a bemutatás előtt álló nagyjátékfilmekről.

A Daazo elsősorban a 15 percnél nem hosszabb alkotásokat várja, Aprily Zoltán elmondása szerint nem pusztán a technikai feltételek miatt, hanem mert a honlap szerkesztői igazodni szeretnének a Cannes-i Filmfesztivál kisfilmes szekciójának időtartamra vonatkozó kritériumaihoz, illetve úgy gondolják, az internetezési szokások sajátosságai miatt ez az a filmhossz, amit még a felhasználók végignéznek. “Bár az igaz, ez egy alulról építkező kezdeményezés” - tette hozzá Aprily Zoltán - “a lehetőségeink szűkössége miatt hosszabb ideig tartott beindítani a honlapot, ezért is kérünk mindenkit, hogy segítsen a site tesztelésében: minden ötletet, észrevételt szívesen fogadunk.”



Címkék

hír



nka emblema 2012