sex hikaye

Dettre Gábor filmje az Európai Film 2002 díj versenyében

2002. augusztus 13. - filmhu
Dettre Gábor már sejtetni vélte velünk a Szigeten, de hivatalosan csak most adta közre a Magyar Filmunió, hogy a rendező Felhő a Gangesz felett című filmje képviseli a magyar filmművészetet az Európai Film 2002 díj versenyében.

Felhő a Gangesz felett - ahogy a szakma és ahogy az alkotók látták

Dettre Gábor rendező számára a 33. Magyar Filmszemlén a szakma lelkes fogadtatásánál csak az volt meglepőbb, hogy a filmje semmilyen díjat nem kapott.

Pedig, ahogy elmondta, a Felhő a Gangesz felett főhőse, András, a kábítószer-függő programozó szerepében brilliáns alakítást nyújtott Ternyák Zoltán, aki a szemlés bemutató óta baleset miatt kómába került.

A rendező beszámolója szerint Koltai Lajos, a 33. Magyar Filmszemle zsűri elnöke azt hitte, hogy Ternyák nem is színész, hanem az életből leste el a szerepét. "Ennek éppen az ellenkezője igaz. Nem improvizatív, hanem nagyon kemény, módszeres, fegyelmezett munka van András figurája mögött" - mondta erről Dettre.

A történet másik főhősének, Julinak az alakját, a szerepet játszó Tóth Ildikó úgy fogalmazta meg, hogy Juli „egy kezdő színésznő, akinek férje, kislánya, anyagi biztonsága van. Élete mégis hamis csillogás. De van ereje változtatni az életén. Amikor beleszeret Andrásba, otthagyja érte a gyerekét.”

Dettre Gábor a filmhu olvasóinak annyit üzen, hogy a Felhő a Gangesz felett "budapesti bemutatója szeptember 26-án lesz a Művész moziban. Ezt megelőzően pedig 19-étől éjszakai előadásban lesz a premier."

Európa Film Akadémia és az eddigi magyar sikerek

A versenyben induló alkotások többfordulós selejtezőn esnek át, amelynek során az 1300 személyből álló akadémia tagjainak szavazata alapján 5-6 film jut el a végső megmérettetésig. A befutó filmek listáját november elején hozza nyilvánosságra az Európai Film Akadémiai (EFA) .

A legjobb Európai Film díja mellett többek között az év legjobb európai rendezőjének, forgatókönyvírójának, operatőrének munkáját is jutalmazzák és kiadják a legjobb női, ill. férfialakításért járó díjakat is.

Az EFA díjkiosztó ünnepségét az idén Rómában tartják, december 7-én.

Az Európai Filmakadémia utóbbi éveinek magyar díjai:

- 1988 - a legjobb rendező Bereményi Géza (Eldorádó),
- 1989 - es év dokumentumfilmje Recsk 1950-1953 (Böszörményi Géza és Gyarmathy Lívia),
-1992 - a legjobb forgatókönyv: Szabó István: Édes Emma, drága Böbe,
- 1994 - a legjobb, fiatalok által készített film - megosztva (Szász János: Woyzeck),
- 1999 - a legjobb forgatókönyv (Szabó István és Israel Horovitz: A napfény íze),
- 1999 - a legjobb operatőr (Koltai Lajos: Az óceánjáró zongorista legendája),
- 2000 - a legjobb európai rövidfilm: Gyarmathy Lívia: A mi gólyánk

Címkék

hír



nka emblema 2012