sex hikaye

Díjazták a jó szinkront

Tarolt A Wall Street farkasa Debrecenben

2014. március 10. - filmhu
Díjazták a jó szinkront

Ami nem sikerült Leonardo DiCapriónak A Wall Street farkasában az idei Oscar-gálán, az sikerült a magyar hangjának a Debreceni Szinkronszemlén. A szombat esti eredményhirdetésen a szakmai zsűri az őt alakító Hevér Gábor színművésznek ítélte oda a legjobb férfi szinkronszínész díjat. A legjobb szinkronrendezés díját szintén ebben a filmben nyújtott teljesítményéért Dóczy Orsolya érdemelte ki. A legjobb női szinkronszínész Börcsök Enikő lett, aki a Női szervek című filmben Shannon Mullins magyar hangja volt. Mindkét film szinkronja a MAFILM Audio stúdiójában készült.

 Az 1964-ben útnak indított, de a nyolcvanas években megszűnt Szinkronszemle pontosan ötvenedik évfordulóján kelt életre a 102 éves debreceni Apolló moziban. A hagyományoknak megfelelően az egy évvel korábbi filmtermést figyelembe véve, egy előválogatást követően, a 2013-as év tíz film szinkronja versenyzett. A szakmai zsűri elnöke dr. Veress József filmkritikus, tagjai Ráckevei Anna színművész, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és Kelemen Zoltán, az Egyesület a Magyar Szinkronért szóvivője voltak.

A tíz versenyfilmet a közönség a zsűrivel együtt tekinthette meg a három nap során. Fontos szempont volt, hogy a filmek minőségi szinkronjai versengenek egymással, nem pedig maguk a filmek. Minden filmvetítés után lehetőség volt beszélgetni a filmet szinkronizáló színészekkel, alkotókkal is.

szinkron rackevei 600
Ráckevei Anna színésznő, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója a szemlén

A zsűri elnöke, dr. Veress József filmkritikus megítélése szerint többségében jó színvonalú szinkronmunkák kerültek az érdeklődők elé: „A mezőnyből kiemelkedett a Dóczi Orsolya rendezte szinkron (A Wall Street farkasa), mely kiérdemelte a legjobb szinkronfilm díját az eredeti hangi világának maradéktalan átültetése, atmoszférájának pontos tolmácsolása, kiváló szereposztása és színészvezetése révén. Két színészi alakítás részesült elismerésben: Börcsök Enikő a nem különösebben eredeti Női szervek című filmben a közönségesség széles skáláján, vérbő humorral brillírozott, Hevér Gábor pedig teljesen azonosulva Leonardo di Caprióval (akit egyébként már többször „tolmácsolt”) az eltorzult amerikai álom tragikus figurájának portréját teremtette meg hitelesen (ugyancsak a Wall Streetről szóló drámában).”

A szinkronszemlén szakmai konferenciákra, előadásokra, közönségtalálkozókra is sor került ismert művészek (Gáti Oszkár, Gesztesi Károly, Elek Ferenc, Hevér Gábor, Hujber Ferenc), továbbá stúdióvezetők, szinkronrendezők, dramaturgok, kritikusok közreműködésével. Megemlékeztek Deésy Alfrédról, az Apollo mozi alapítójáról is, akiről elnevezték a filmszínház egyik termét.

A Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. az újraindított Debreceni Szinkronszemlével szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy televíziós tömegtermelés idején a magyar szinkron meg tudja őrizni értékálló minőségét, hitelességét. A tervek szerint jövőre szélesebb merítéssel és gazdagabb programmal folytatódik a debreceni szinkron-ünnep. Az egyedi gyártású, kézműves kerámia díjakat egy későbbi időpontban Budapesten adják át a nyertes színművészeknek és szinkronrendezőnek.






nka emblema 2012