sex hikaye

Dohányzás a mozivásznon

A rossz fiúk még mindig szívnak

2005. augusztus 10. - filmhu
Dohányzás a mozivásznon
Van egy rossz hírem, a filmek szereplői még mindig dohányoznak. A jó hír, ők a rosszfiúk, a bukottak, a rövidéletűek, akik akkor gyújtanak rá, amikor a dolgok kezdenek eldurvulni, - olvasható a Guardian oldalán. Amerikai tudósok az 1990 óta készült legtöbb bevételt hozó toptíz filmből kiválasztottak öt főszereplőt, és megvizsgálták azok mozivásznon látható füstölési szokásait, hogy ezzel pontosabb képet kapjanak a jelenlegi újvilági társadalomról.

„A kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzóról pozitív kép alakul ki környezetében, igaz a tanulmányunk azt is kimutatta, hogy ennek a tökéletes ellenkezője is igaz lehet” – mondta Karan Omidvari, a New Jersey-i Newarkban találhtaó St Michael egészségügyi központ munkatársa.

Egy tüdőromboló film, Wayne Wang
mozija A füst
Összességében a tudósok 447 filmet vizsgáltak meg, amelyek közül kizárták a sci-fiket és az animációkat, mert ezek nem törekednek a valóság bemutatására – pontosabban azt úgy teszik, hogy a vizsgálatban nem lehetett figyelembe venni. Az eredmény azt mutatja, hogy a mozik 23%-ában valaki rágyújt, ami durván véve megegyezik az amerikai dohányosok arányával (22%).

A férfi figurák gyakrabban füstölnek, mint a nők, a fehérek szintén nagyobb valószínűséggel nyúlnak a cigis dogoz után, mint bármelyik etnikai kisebbség tagjai. A filmbéli gonoszok majdnem 36%-a rágyújt, míg a hősök 20%-a teszi ugyanezt. Az alsóbb társadalmi rétegekhez tartozó figurák 48%-a dohányzik a vásznon. Az üzenet világos: a sikertelen, jelentéktelen karakterek cigaretta után nyúlnak, míg a győztesek a csillagok felé törnek.

„A gyerekeket befolyásolják a mozikban látott képek – mondta Paul Kvale a Amerikai Tüdőorvosok Kollégiumának elnöke. A tanulmány megerősíti, hogy a filmkészítők felelősséggel tartoznak akkor, amikor a dohányzást ábrázolják a filmeken.”



Címkék

dohányzás , hír



nka emblema 2012