sex hikaye

Elhunyt Agárdy Gábor

Életmű díj a Filmszemlén

2006. január 19. - filmhu
Elhunyt Agárdy Gábor
Életének 84. évében elhunyt a Kossuth-díjas Agárdy Gábor, a Nemzet Színésze. A  37. Magyar Filmszemlén mutatják be Iglódi István A gyertyák csonkig égnek című Márai-adaptációját, amelyben Agárdy az egyik főszereplő. A színész életmű díjat kap a 37. Filmszemlén.
 
 
 
 
Kapcsolódó anyagok

Agárdy még szeptemberben került kórházba egy színpadi baleset szövődménye miatt, és a napokban rosszabbodott az állapota. A Nemzeti Színház társulatának örökös tagja 2000 óta a Pesti Magyar Színház művésze volt. Filmes és televíziós szerepeivel együtt alakításainak száma meghaladta a százat.

Agárdy Gábor 1954-ben játszott először filmben, gyakran osztottak rá karakterisztikus figurákat. Szerepelt a Szegénylegények-ben, a Tizedes meg a többiek-ben, az Egy magyar nábob-ban vagy az Egri csillagok-ban, a közelmúltban a Retúr-ban és Az utolsó blues-ban láthatta a moziközönség.

A színművészeten kívűl a festészetben is maradandót alkotott. 1967-óta munkáit több önálló kiállításon mutatta be. Ikonfestményei otthonra találtak például a Pannomhalmi Apátságban, a II. Alekszij orosz pátriárka számára ajándékozott műve a Danyilov Kolostorban, Oroszországban, s a II. János Pál pápa számára, Szent István Királyról készített ikonja, a Vatikánban.  Agárdy  megszámlálhatatlanul sokat dolgozott a Magyar Rádióban, s e műfajban is a közönség egyik kedvencévé vált.

Művészetét 1958-ban és 1962-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el. 1968-ban Érdemes művész, 1980-ban Kiváló művész lett. A Kossuth-díjat 1985-ben kapta meg, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki, 2002-ben ehhez még a csillaggal-fokozatot is átvehette. 2000-ben a Nemzet Színésze lett. 2002-ben választották meg Budapest díszpolgárává.

A Magyar Televízió már ma este levetíti azt a portréfilmet, amelyet 1997-ben készített a művész 75. születésnapja alkalmából - Az örömszínész címmel. Az összeállításban a művész emlékezetes darabjaiból, filmszerepeiből válogatott a szerkesztő, Nemlaha György. A riportműsor vezetője Szombathy Gyula, s a műsorban rajta kívül Béres Ilonával, Bara Margittal, Domján Edittel, Horváth Tivadarral, Kállai Ferenccel, Peti Sándorral, Rékasi Károllyal, Szélyes Imrével, Tarnai Margittal, Vas Évával, Sütő Andrással, Sas Józseffel, Szinetár Miklóssal is találkozhatunk - Kalmár Tibor rendezésében. Az MTV a  közeljövőben  további emlékezetes alakításait idézi majd meg egy-egy film levetítésével.

Filmek, amelyekben szerepelt:
Én és a nagyapám
Égi madár
Csempészek
Akiket a pacsirta elkísér
Álmatlan évek
Délibáb minden mennyiségben
Puskák és galambok
Hogy állunk fiatalember?
Germinal
Szegénylegények
Egy magyar nábob
Kárpáthy Zoltán
Jaguár
Eltávozott nap
Egri csillagok
Ismeri a szandi-madit?
Csinom palkó
Kakuk Marci
A dunai hajós
A vőlegény
Retúr


Rendezései:
Bókai János - Négy asszonyt szeretek, Várszínház,
Tamási - Énekes madár, Fóti Faluszínház,
Huszka  - Gül baba, Gyulai Várszínház

Televíziós szerepeiből:

A nagy ékszerész
Ezer év
A helység kalapácsa
Kocsonya Mihály házassága
Súlyfürdő
Földindulás
Kiskirályok
A trónörökös
Sir John Falstaff
A kitüntetés
A tenger
A szecsuáni jólélek
Kérők
Égető Eszter
Lumpáciusz vagabundusz
Rendhagyó feltámadás
A csikós



Címkék

hír



nka emblema 2012