sex hikaye

Elhunyt Oleg Jankovszkij

Tükör, Az én XX. századom

2009. május 20. - filmhu
Elhunyt Oleg Jankovszkij
Elhunyt Oleg Jankovszkij nemzetközileg ismert, kimagasló szovjet-orosz színész szerdán hajnalban - adta hírül a Kultúrpart. Az 1944-ben született művész hosszabb ideje rákban szenvedett.

Jankovszkij véletlenül került a szaratovi színházművészeti főiskolára és az ottani színházban kezdte karrierjét. Alig két évvel később alakította első filmszerepét, s már 1973-ban felfedezte és Moszkvába hívta Mark Zaharov, a Lenini Komszomolról elnevezett - ma már csak Lenkom néven ismert - kiváló moszkvai színház főrendezője.

Azóta Jankovszkij a színház egyik oszlopos tagja volt, de filmekben is számos remek, maradandó alakítást nyújtott. Vezető szerepeket játszott egyebek mellett Andrej Tarkovszkij Tükör és Nosztalgia című filmjeiben, Enyedi Ildikó 1989-ben készült Az én XX. századom című alkotásában, számos kiváló szovjet és orosz, valamint több román és francia filmben.

1993 óta az évente Szocsiban rendezett Kinotavr (Kinotaurusz) nyílt orosz filmfesztivál elnöke volt. 1984-ben állami díjjal, 1991-ben (az utolsó) Szovjetunió Népművésze címmel tüntették ki, az Orosz Filmakadémia Nika díját több alkalommal is elnyerte.

Felesége a főiskola második évfolyama óta Ljudmilla Zorina színésznő, fia, Filipp Jankovszkij színész és rendező.






nka emblema 2012