sex hikaye

Elindul a Prizma filmművészeti folyóirat

Az Első szám Cronenbergé

2009. május 27. - filmhu
Elindul a Prizma filmművészeti folyóirat

Prizma névvel új, filmművészettel foglalkozó folyóirat indul, melynek első száma 2009. május 18-án jelent meg. A bemutatkozó szám gerincét David Cronenberg rendezői munkásságáról szóló írások alkotják. A szerkesztőség örömmel fogad absztraktokat a későbbi lapszámokhoz.

Az alapítók olyan folyóiratot indítanak útjára, mely egyszerre kívánja bővíteni a hazai filmtudományos témák kereteit, és kiszolgálni azt a film iránt érdeklődő olvasóközönséget, akik műfaji rajongásuk, kortárs filmes és kulturális érdeklődésük vagy alkotói hozzáállásuk alapján bizonyos témákról részletesebben olvasnának.

A Prizma elsősorban fiatal filmes szakíróknak kíván igényes fórumot teremteni. Ezen kívül minden számban más képzőművésznek biztosít lehetőséget önálló grafikák és képregények közlésére.

Minden egyes lapszám egy központi téma köré szerveződik: a cél olyan alkotók, műfajok, elméleti jelenségek kiválasztása, amelyek a kortárs filmművészetben kitüntetett helyet foglalnak el, azonban a magyar szaksajtóban kevés figyelmet kapnak. A tervezett témák tudományosság és közérthetőség, magaskultúra, szubkultúra és populáris kultúra határterületein mozognak. A Prizma külön figyelmet szentel a kortárs magyar film igényes, elmélyült elméleti feldolgozásának.

A központi témával foglalkozó öt-hat szöveg mellett állandó rovatok vannak a lapban. A „K2” rovat a kisfilmes és kísérleti filmes formával, a videoklippel, reklámmal, webfilmmel és videoművészettel foglalkozik, és különös figyelmet szentel a fiatal magyar alkotóknak. A kritikarovatban olyan beszédmódot kívánnak megvalósítani a szerkesztők, amely az elemzésre nagy hangsúlyt fektetve alkot ítéletet filmekről, szakirodalomról. Helyet kapnak a lapban továbbá hazai és külföldi képregényekről szóló írások, valamint magyar alkotók képregényei.

A bemutatkozó szám gerincét David Cronenberg rendezői munkásságáról szóló írások alkotják. A tematikus blokkban a tanulmányok mellett többek közt a rendező feljegyzéseinek fordítása is helyet kap. A cronenbergi világ egyik ihletőjének is tekintett J.G. Ballard írói munkásságába nyújt betekintést a Karambol című regény első fejezetének fordítása. A K2 rovat többek közt az elismert amerikai klip- és reklámfilmrendező Chris Cunningham néhány munkáját mutatja be, a kritikarovat pedig Darren Aronofsky A pankrátor című filmjével, Nagy Viktor Oszkár Apaföldjével és Mark Browning Cronenberg-monográfiájával foglalkozik. A számot Bakó Tamás grafikái illusztrálják.
A Prizma tervezett összeállításai: Magyar műfaji film, Jim Jarmusch, Erotika és pornográfia a filmművészetben.

A szerkesztők: Farkas Gábor, Jankovics Márton, Kele Fodor Ákos, Kovács Kata, Megyeri Dániel, Pálos Máté, Roboz Gábor, Sepsi László, Tüske Zsuzsanna.

A szerkesztőbizottság tagjai: Gelencsér Gábor, Kovács András Bálint, Varga Balázs, Varró Attila, Vincze Teréz.

További információ: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.



Címkék

hír



nka emblema 2012