sex hikaye

Eragon sztorija nálunk forog

Sárkánybarlang a Ság hegyen

2005. augusztus 4. - filmhu
Eragon sztorija nálunk forog
Néhány hónapja már olvasható volt a hazai médiában, hogy film készül Christopher Paolini Eragon című könyvéből. A sárkánytörténetet 99%-ban Magyarországon veszik fel, a forgatás augusztus 1-én el is kezdődött Budakeszi mellett. A munkálatokkal kapcsolatos legfrissebb információkat Geoffrey Freeman, a produkció sajtófelelőse mesélte el a filmhu-nak.

Az Eragon, Christopher Paolini trilógiának szánt könyve pár évvel ezelőtt robbant be a sci-fi irodalomba. Az akkor 19 éves szerző fantasyjében egy fiatal falusi fiú, Eragon egy zafírkék kőre bukkan, megpróbál túladni rajta, hogy segítsen éhező családján, ám a kőről kiderül, hogy valójában egy tojás, amelyből egy zafírkék sárkány kel ki. Ennek az eseménynek köszönhetően Eragon élete gyorsan irányt vált: sárkánylovassá válik, aki arra rendeltetett, hogy megmentse a világot, amelyet egy ördögien gonosz király akar elpusztítani.

A könyvet eddig 37 országban adták ki, és több mint kétmillió példányban kelt el. A történet, amelyből 40 millió dolláros költségvetéssel a 20th Century Fox forgat filmet Magyarországon, sokban emlékeztet A Gyűrűk Ura és Harry Potter világára.

Jön Malkovich, Irons és Carlyle is

Eragont, a világot megmentő sárkánylovagot Edward Speleer kelti éltre, a 17 éves diák iskolai előadásokat leszámítva eddig még semmilyen színészi feladatot nem végzett. Az ismeretlen Speleer mellett számos híres, közismert színész vállalt munkát az Eragonban, például John Malkovich, Jeremy Irons és Djimon Hounsou (Blueberry – A fejvadász, Gladiátor).

Eragon Középföldére hajzó világa
„Az Eragon hétfőn, augusztus 1-én kezdett el forogni Budakeszi mellett. Egészen a következő hét végéig itt folynak majd a felvételek – mondta Geoffrey Freeman, a Mid Atlantic Films munkatársa, a produkció sajtósa. - A főszereplő Edward Speleer már itt van, és egészen október végéig itt is lesz. John Malkovich mindössze két napot, Robert Carlyle és Jeremy Irons kicsit több időt tölt majd Magyarországon.”

Robert Carlyle neve eddig nem volt olvasható a forgatással kapcsolatos híradásokban. Az Alul semmi és Trainspotting egyik főszereplője ezúttal Durzát alakítja, aki az eredeti trilógiában Eragon legfőbb ellenfele. Ami a szereplőket illeti, a legfontosabb karakterek már megvannak, egy kivétellel, az Eragont segítő Aryát alakító színészt nem választották még ki.

A film rendezője Stefen Fangmeier, aki korábban olyan A kategóriás hollywoodi filmek látványáért volt felelős, mint a Terminátor 2, Hook, Jurassic Park vagy Lemony Snicket - A balszerencse áradása. Fangmeier kisebb rendezői feladatokat látott el a Galaxy Quest és az Álomcsapda című filmekben, az Eragon lesz önálló rendezői munkájának első darabja.

A színészek mellett 600-700 fős hazai statisztéria is mozog majd a felvételeken. Kertész Tamás, a hazai szereplőválogatás irányítója elmondta: „A vidéki és a budapesti forgatásra is körülbelül ugyannyi embert, 300-300 főt gyűjtünk össze. A fővárosiakat a már meglévő, 2-3000-es adatbázisunkból válogatjuk ki, vidéken pedig július 5-től 8-ig gyűjtöttünk össze azt az 1300 főt, akik közül 300-350 bekerül majd a filmbe. A vidékieknek lesz nehezebb dolguk, mert ők egész októberben teljes létszámban szerepelnek majd, míg a fővárosiak közül egyszerre csak 30-60 statisztára lesz szükség.”

Bánfalvi Ágnes megváltoztatja Eragon életét

Kertész Tamás szerint magyar színészek is lesznek a produkcióban. Az eddigi egyetlen biztos, fontos szerepet játszó hazai színész Bánfalvi Ágnes. Ő azt a női figurát alakítja, aki ráébreszti a főhőst különleges képességeire: „Arra kérem Eragont, hogy áldjon meg egy árván maradt gyereket, akinek a szüleit az ellenség megölte. Örülök, hogy egy hatalmas, több száz embert mozgató produkcióban szerepelhetek, és egy fordulópontot jelentő figurát alakítok. Szeretnék hazai filmekben is legalább ennyire fontos szerepet eljátszani" – mondta a színésznő.

„Az Eragon 99%-a Magyarországon készül, néhány rövid jelenetet veszünk fel Szlovákiában – mondta a Geoffrey Freeman -, azokat, amelyeken a szereplők pusztaságban vándorolnak, miközben a filmben szereplő hegyre mennek fel. Ezek a képek kötik majd össze Eragon Magyarországon felvett, otthonából induló útját a sárkány barlangjához.”

Az említett Budakeszi mellett a legfontosabb hazai forgatási helyszín Celldömölk és a közelében fekvő Ság hegy lesz, ahol októberben kezd dolgozni a 250 fős stáb. A Balaton-felvidéki település közelében egy egész középkori falut építettek fel.

Decemberre „visszarendezik” a tájat

Sárkánybarlang a Ság hegyen
Az eddigi híradásokból az is kiderült, hogy a filmeseket megragadó táj természetvédelmi terület, így „megszerzéséhez” az Őrségi Nemzeti Parktól és a Kulturális Örökségvédelmi Hivataltól kellett engedélyt szereznie az alkotóknak. Az előkészületi, díszletépítési munkálatokat a nemzeti park emberei kísérték figyelemmel, és egyetlen bokrot, fát sem lehetett kivágni engedély nélkül, így nem károsodhatott a terület növény és állatvilága. A Ság hegy katlanjához természetes anyagokból építenek utat, amit a forgatás után a környékbeliek használhatnak. A forgatás legjava október végére, az utómunka novemberben fejeződik be. A tervek szerint a terület helyreállításával december elejére végeznek.

Az az információ, miszerint a forgatást a Ság hegyen nyomon lehet követni nem igaz. „Jelenleg az előkészületek miatt még megközelíthető a katlan és a felépített középkori település, azonban a forgatás idejére lezárják a környéket” – közölte Freeman.

A hírek szerint 39.5 millió dolláros költségvetéssel bérmunkában készül Paolini fantasyjának mozifeldolgozása. Ha ezt az összeget az alkotók teljes egészében nálunk költi el, akkor a Filmtörvénynek köszönhetően a pénz 20%-át, vagyis körülbelül 1.6 milliárd forintot közvetett állami támogatásként visszakaphatnak.






nka emblema 2012