sex hikaye

Eső után - ismét magyar film Cannes-ban

2002. április 25. - filmhu
Hivatalosan is bejelentették: Mészáros Péter Eső utánja bekerült a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes versenyprogramjába. Az ötperces munka 11 kisfilm között fog megmérettetni a Martin Scorsese vezette zsűri előtt. Iványi Marcell Arany Pálma-nyertes Szél című filmje óta nem fordult ez elő.

A film egy menekülés és egy szomorú visszatérés történetét meséli el, azaz egy nő és egy férfi kapcsolatát. Az Eső után a Mészáros Péter, Fésős András és Szilágyi Kata által elmúlt ősszel alapított Magikon nevű cég produkciójában készült, a koproducer Durst György. A főszerepekben a Magikon filmszínészképzőjében kitűnt tehetséges fiatalok, Horányi Balázs és Viktor Judit láthatók.

A színes 35-re forgott film operatőre Marosi Gábor volt (Anna és az Aranyváros, 2000 méter). A forgatás egy nap alatt lezajlott április 8-án, s 12-ére lett kész a végleges kópia, noha a leadási határidő április 1-e volt. Ennek ellenére, no meg Szilágyi Kata producer rámenősségének és franciatudásának köszönhetően, az Eső előtt mégis a cannes-i előzsűri elé tudott kerülni.

A két éve a Bolond gránátalmafa című nagyjátékfilmmel debütáló rendező a grúz filmfőiskolán végzett Tengiz Abuladze és Otar Joszeliani tanítványaként. Mészáros grúz nyelvet tanult az egyetemen, majd eztán felvételizett '92-ben a kinti főiskolára a Soros Alapítvány ösztöndíjasaként. Úgy vélte, hogy itt még eltanulhatja azt az ikonikus képi látásmódot, ami Európából kiveszett. Ennek ellenére Mészáros szerint az Eső előtt a Grúziában tanultak tagadása: nincsenek már lassú, hosszú snittek, ellenben sok a közeli - egyszóval véglegesen átvette az európai közönség számára emészthető stílust. Mészáros most éppen második nagyjátékfilmjét készíti elő, melyet nemzetközi koprodukcióban gyártanának.

Címkék

hír



nka emblema 2012