sex hikaye

Észak-koreai filmeket is várnak Pusanba 

Az észak-koreai filmcsók 

2003. október 1. - filmhu
Kim Jong IlIdén hét észak-koreai film is esélyes a Pusani Nemzetközi Filmfesztiválon való szereplésre, ehhez csupán a dél-koreai hatóságok jóváhagyása szükséges. A jelöltek között van a My Home Town, az első film, amely az észak-koreai kommunizmus égisze alatt készült 1949-ben, valamint a 80-as évek közepén forgatott Beyond Joy and Sorrow című produkció, melyben az elszigetelt Észak-Korea első filmes csókjelenete látható. Az október 2-án, csütörtökön  induló fesztiválon 17 helyszínen több mint 240 filmet vetítenek.
Kurosawa Kiyoshi: Doppelganger
A fesztivál 2000-ben már kísérletet tett észak-koreai film bemutatására, akkor ez meghiúsult. A szervezők most is kitérő választ adtak arra a kérdésre, hogy végül vajon bemutatják-e majd ezeket a filmeket, adta hírül a Reuters.

Dél-Korea második legnagyobb városában immár 8. alkalommal rendezik meg az éves filmfesztivált, mely fontos nemzetközi esemény lesz, hiszen több, mint 240 filmet tűznek műssorra. Pusan egyébként a félsziget eddigi legpusztítóbb viharát, a Maemi tájfun támadását volt kénytelen elviselni a közelmúltban.

A megállapodás, miszerint az északiak filmjeit a déliek hatósági ellenőrzése után vetíthetik a fesztiválon, akkor született, amikor Pusan polgármestere nemrégiben látogatást tett Északon. A polgármesteri meghívás hátterében talán az a vendégszeretet húzódhat, melyet a pusani lakosok az észak-koreai atléták iránt tanúsítottak a 2002-es Pusani Ázsiai Játékokon.

Az 1950-53-as koreai háború után ugyan elvileg békét kötöttek, lényegében azóta is ellenséges volt a viszony a két Korea között. Kulturális és sportkapcsolataikat sokan úgy tekintik, mint az államok közötti viszony mérőeszközét.

A filmeket az elmúlt hétvégén adták át a pusani illetékeseknek és a fesztivál szervezőinek. Érdekes körülmény, hogy Kim Jong Il, észak-koreai külügyminiszter-helyettes köztudottan filmőrült, aki a James Bond-filmek és a Keresztapa-sorozat elhivatott rajongója. Az észak-koreai filmek ugyanakkor gyakran sok politikai propagandát tartalmaznak. Hősöknek ábrázolják a kommunista ország még mindig fennálló óriási hadseregének katonáit, valamint kerülik az élelmezési és gazdasági problémákat, hogy országukat jobb színben tüntessék fel. 

Egy kivételes jelenetben viszont Kim Jong Ilt azzal gyanúsítják meg, hogy ő állt a jeles dél-koreai rendező, Shin Sang-ok és felesége elrablásának hátterében 1978-ban. A párt 8 évig tartották fogságban, és Kim vigyázó szeme előtt kellett filmeket készíteniük, míg végül 1986-ban sikerült megszökniük. 

A fentieken kívül a Newly Married Couple, a Salesman in Our Train, a Melting Snow in the Spring és a People I Met at the Daedong River című észak-koreai filmek azok, melyeket kísérletképpen mutatnának be október 7-10. között a fesztiválon.

Az idei nyitófilm Pusanban Kurosawa Kiyoshi japán rendező Doppelganger című filmje lesz. A 17 vetítési helyszínen zajló esemény záróvetítése pedig a világtendenciának megfelelően egy koreai horror lesz, Park Ki-hyoung Acacia című munkája.

Címkék

hír



nka emblema 2012