sex hikaye

Európa Filmdíjak szombaton

Két magyar a jelöltek között

2004. december 10. - filmhu
Európa Filmdíjak szombaton

December 11-én, szombat este Barcelonában adják át az idei Európai Filmdíjakat, Antal Nimróddal és Koltai Lajossal a jelöltek között. Szakértők szerint a Fallal szemben a nagy esélyes a legjobb film kategóriájában, noha komoly meglepetést egyik film győzelme sem jelentene. A legtöbb jelölést, összesen hetet a hazai pályán játszó Almodovár és filmje, a Rossz nevelés gyűjtötte be.

Két magyar jelölt - szoros verseny

Két magyar alkotó is szerepel az Európai Filmakadémia 2004-es jelöltjei közt: Antal Nimród a Kontroll rendezéséért, míg Koltai Lajos a CsodálatosJúlia fényképezéséért kaphat díjat. A legjobb rendező kategóriában Pedro Almodóvarral, Alejandro Amenábarral, Fatih Akinnal, Theo Angelopulosszal és Agnes Jaouival megmérkőző Antal Nimród hangsúlyozta, hogy igyekszik nem beleélni magát semmibe, már csak azért sem, mert a Kontroll sikerei már régen felülmúlták a legmerészebb álmait is. A film nagyon pozitív külföldi visszhangja Antal szerint épp a hazai kritika által nehezményezett sokféleségnek köszönhető.

Koltai Lajost Szabó István CsodálatosJúlia című filmjének fényképezéséért jelölték a legjobb operatőrnek járó Európa Filmdíjra, öt további operatőrrel együtt. Koltai riválisai Javier Aguirresarobe (A belső tenger), José Luis Alcaine (Rossz nevelés), Alwin Kuchler és Marcel Zyskind (Code 46) Eduardo Serra (Leány gyöngy fülbevalóval) valamint Andreas Sinanos (Trilogy -The Weaping Meadow).

A demokratikus Európa jegyében

A legjobb film kategóriája nem is lehetne kiegyenlítettebb. Az európai unió vezető országai közül Németország (Fallal szemben), Anglia (Vera Drake) és Franciaország (Kóristák) is produkált egy-egy nagy sikert, a spanyolok idén két filmmel is odaértek, hiszen a Rossz nevelés mellett Alejandro Amenábar Belső tengerét is jelölték. Utóbbi olasz koprodukcióban készült, némileg leplezve a tényt, hogy idén sincs olasz alkotás a legjobb filmek között, hiszen a svéd Lukas Moodysson új, A Hole in my Heart című filmje kapott jelölést, ami a Fucking Amal és a Lilja 4-ever után 6 éven belül a harmadik ’legjobb film’ jelölése a rendezőnek. Almodovar egyébként évre pontosan ugyanezt produkálta a Rossz nevelés, a Beszélj hozzá és a Mindent anyámról trióval, azzal a különbséggel, hogy utóbbival meg is nyerte a díjat 1999-ben.

A Rossz nevelés, a Fallal szemben és a Vera Drake a többi kategória nagyobbik részében képviselteti magát, némi teret engedve más filmek operatőreinek, forgatókönyvíróinak, zeneszerzőinek és színészeinek is. A legjobb elsőfilmesnek járó Fassbinder-díj idei várományosai között horvát, izraeli, olasz, francia, német és orosz alkotás szerepel. A kategóriának megfelelően hat ismeretlenül csengő név, jó eséllyel hat izgalmas és újszerű alkotással. Európai filmdíjat osztanak a legjobb dokumentumfilm és a legjobb rövidfilm kategóriájában is. Előbbi a Prix Arte névre hallgat és nyolc film kapott jelölést míg utóbbi a Prix UIP alcímen fut, és 12 európai rövidfilmes verseny UIP díjas alkotása küzdhet meg érte.

A kielnc legjobb tengerentúli

A Prix Screen International a legjobb nem európai filmet illeti, itt kilencen versengenek és a névsor itt is hemzseg a nagy nevektől. Wong Kar-Wai (2046), Kim Ki-duk (3-iron), Park Chan-wook (Old Boy) és Zhang Yimou (House of Flying Daggers) filmjei képviselik keletet, míg A motoros naplója, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, és a Fahrenheit 9/11 a nyugati felhozatalt erősítik többek között.

A holnapi díjátadó gálán a legjobb európai színésznek, színésznőnek és rendezőnek járó közönségdíjakat is átadják. A jelölteket az Ingmar Bergman és Wim Wenders kezdeményezésére alapított Európai Filmakadémia 1300 tagja választotta ki a benevezett filmek és alkotóik közül.

A jelöltek teljes listája megtekinthető az Európai Filmakadémia honlapján: http://www.europeanfilmacademy.org/htm/Nominations.html.






nka emblema 2012