sex hikaye

Európai Filmdíjra jelölték a Paszportot

2001. november 7. - filmhu
Az Európai Filmakadémia tagságának vezető testülete kiválasztotta az idei Európai Filmdíj egyéni kategóriáinak jelöltjeit. Közöttük van a Legjobb európai filmrendező kategóriában Gothár Péter, a Legjobb európai operatőr kategóriában pedig Babos Tamás, a Paszport című film rendezője és operatőre. Gothár a díjért José Luis Garcival, Jean-Pierre Jeunet-vel, Ermanno Olmival, Francois Ozonnal és Eric Rohmerrel versenyez. Babos képivilágának pedig többek között az Amélie csodálatos élete (op.: Bruno Delbonnel, az Intimitás (op.: Eric Gautier) és ;A Harcos és a Hercegnő (op.: Frank Griebe) vizualitásánál kell jobbnak bizonyulnia a Filmakadémia tagjainak szemében.

A Legjobb európai film díjáért versenyez az angol Bridget Jones naplója (r.: Sharon Maguire), a német Das Experiment (r.: Oliver Hirschbiegel), a francia-olasz Intimitás (r.: Patrice Chéreau), a dán Olasz kezdőknek (r.: Lone Scherfig), az osztrák-francia A zongoratanár (r.: Michael Haneke), az olasz-francia A fiú szobája (r.: Nanni Moretti), a francia Amélie csodálatos élete (r.: Jean-Pierre Jeunet) és a spanyol The Others (r.: Alejandro Amenábar).

Az Európai Filmakadémia tagjai (kb. 1300 fő) szavaznak a különböző kategóriák jelöltjeire. December 1-én hozzák nyilvánosságra Berlinben, hogy kategóriánként ki kapta a díjat. Az EFA elnöke Wim Wenders, a tagság vezető testületének (Board) tagjai: Ben Kingsley tiszteletbeli tag, Nick Powell, Humbert Balsan, Dieter Kosslick, Adriana Chiesa di Palma, Katrin Cartlidge, Roberto Cicutto, Pierre-Henri Deleau, Ulrich Felsberg, Klaus Keil, Dusan Makavejev, Antonio Perez Perez, Szabó István, Jan Verheyen, Andres Vicente Gomez, Vibeke Windelow. Az EFA szavazati joggal rendelkező tagjai: Bereményi Géza, Böszörményi Zsuzsa, Elek Judit, Gyarmathy Lívia, Gyürey Vera, Incze Ágnes, Jancsó Miklós, Koltai Lajos. Libik André, Máthé Tibor, Rózsa János, Szász János, Szomjas György, Tarr Béla.

A Paszport című filmet a Mythberg Films (producer: Berger József) gyártotta koprodukcióban a Duna TV-vel (producer: Kardos István), Litvai Nellinek a Duna TV 1997-es forgatókönyvpályázatán díjat nyert forgatókönyve alapján. A film eddig elnyerte a következő díjakat: Wiesbaden – Legjobb rendezés díja, Lecce – Arany Olajfa, fődij, Palics – Arany Torony, fődíj.
(filmhu)

Címkék

hír



nka emblema 2012