sex hikaye

Film készül Herzl Tivadarról

Koprodukciós dokufilm

2004. március 11. - filmhu
Bodnár Éva producer vezetésével öttagú magyar stáb érkezett Izraelbe, hogy megörökítsék Herzl Tivadar életének és életművének jelképeit. Hiller István kulturális miniszter februárban tárgyalt izraeli filmes szakemberekkel többek között koprodukciós lehetőségekről is. Ennek eredménye az Izraelben mindenki által ismert, minden történelemkönyvben szereplő Herzl Tivadar életét bemutató dokumentumfilm, melynek ősszel lesz a bemutatója. A dokumentumfilmet Pataki Éva rendezi és az izraeli TTV gyártja.
A stáb ezekben a napokban interjút készít két volt izraeli miniszterelnökkel, Benjamin Natanyahuval és Simon Peresz-szel. A Nobel Békedíjas politikusnak ugyanis a közelmúltban jelent meg életrajzi önvallomása, HERZL nyomában egy új országban címmel. A film izraeli gyártójának magyar partnere az 1956-os Intézet, elkészítését a két szakmai szervezet, a Magyar Mozgókép Alapítvány és az izraeli 8-as csatorna mellett az Izraeli Külügyminisztérium is támogatja. A rendezőnő mellett ugyancsak Izraelben tartózkodik a társproducer Sárközy Réka, Halász Gábor operatőr és Sipos István hangmérnök társaságában.

Herzl Tivadar 1860. május 2-án született Budapesten, és 1904. június 3-án hunyt el Edlachban. Eredetileg apja mellé temették Döblingben, de 1950-ben kérése szerint Izraelbe vitték földi maradványait és Jeruzsálemben helyezték örök nyugalomra. A budapesti születésű bécsi újságíró és politikus neológ zsidó légkörben nevelkedett. Tizennégy évesen már irodalmi egyesületet alapított, később jogi tanulmányai mellett is folytatta az írást. Az osztrák politikai antiszemitizmus térnyerése után fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy megoldást egyedül egy zsidó állam létrehozása hozhat. 1896-ban megírta a politikai cionizmus programadó röpiratát, a Der Judenstaat-ot (A Zsidó Állam), egy évvel később pedig összehívta az Első Cionista Kongresszust, amely „közjogilag biztosított otthont” kért a zsidó nép számára Palesztinában. Ötven év múlva, 1947-ben Palesztinát a zsidók és az arabok között osztották fel.

Címkék

hír


(2) 
Hozzászólások
2-1  /  2
2004. március 18. csütörtök, 17:47#2| torolt felhasznalo
köszönjük a kiegészítést!

üdv, filmhu
 
Előzmény: torolt felhasznalo #1
 
2004. március 18. csütörtök, 17:46#1| torolt felhasznalo
Tisztelt szerkesztőség,

a Herzl-filmről szóló cikkük kiegészítéseként szeretném közölni, hogy az film izraeli gyártójának magyar partnere az 1956-os Intézet (az Intézet megbízásából tevékenykedő kht. nyerte el az MMKA támogatását), társproducere Sárközy Réka, aki az öttagú magyar stáb tagjaként ugyancsak a helyszínen van, Pataki Éva rendező, Halász Gábor operatőr és Sipos István hangmérnök társaságában.

Budapest, 2004. március 12.

Rainer M. János igazgató

1956-os Intézet

nka emblema 2012