sex hikaye

Filmes sikerek Amerikában, portréfilm készül Kádár Jánosról

Szerdai gyorshírek

2009. április 28. - filmhu
Filmes sikerek Amerikában, portréfilm készül Kádár Jánosról
A Márió a varázsló, a Letűnt világ, és a Pánik is elismeréssel távozott a texasi Houstonból, New York államban vetítik a Tablót, a Pánikot a Türelmet és a 411-Z-t, portréfilm készül Kádár János halálának huszadik évfordulóján, és május 6-án kezdődik az Észt hét.

Filmes sikereink Amerikában

A texasi Houstonban április 26-án véget ért WorldFest filmfesztivál három magyar alkotó munkáját méltatta – tudatta a Magyar Filmunió. Almási Tamás Márió a varázsló című filmje Ezüst Remi díjat, Nemes Gyula Letűnt világ című dokumentumfilmje Platina Remi díjat, valamint Till Attila Pánik című első rendezése Arany Remi díjat nyert.

A múlt héten kezdődött, és május 3-ig tart a syracuse-i nemzetközi filmfesztivál New York Államban. A filmművészek kezdeményezésére létrehozott seregszemle versenyében két magyar játék- és két rövidfilm indul. Dettre Gábor Tabló és Till Attila Pánik című rendezései mellett Erdélyi Dániel 411-Z és Nemes Jeles László Türelem című rövidfilmjei kaptak megívást a versenyprogramba.


Pánik


Portréfilm készült Kádár Jánosról

Május 9-én mutatják be a Kádár című filmet Cirkó József producer és Muszatics Péter rendező gondozásában; az egykori pártfőtitkár halálának huszadik évfordulóján készült a mozi – adta hírül a Figyelő. Az alkotók az MTI fotótárából és a Magyar Televízió archívumából válogatott korabeli híradófelvételeket, sajtófotókat, továbbá felhasználtak képeket Tömpe István, a Magyar Rádió és Televízió volt elnöke fiának magángyűjteményéből is.


Manek Attila: Kádár János látogatása a Habselyem Kötöttárugyárban, 1984.


Észt hét Budapesten és Debrecenben

Május 6. és 10. között rendezik meg az Észt hetet Budapesten és Debrecenben. A fesztiválon színházi, zenés, irodalmi és filmes programokon is részt vehetnek az érdeklődök. A filmvetítésekre a budapesti Toldi moziban és a debreceni Apollo moziban kerül sor, ahol több alkotó is tiszteletét teszi. Az Észt hétről bővebb információ a fesztivál honlapján.






nka emblema 2012