sex hikaye

Filmtörténeti mérföldkő felújítását támogatja a Filmalap

A tolonc című némafilm felújítása

2013. június 4. - filmhu
Filmtörténeti mérföldkő felújítását támogatja a Filmalap

Az Oscar-díjas Kertész Mihály, Jászai Mari főszereplésével 1914-ben készült, A tolonc című némafilmje felújítását és digitalizálását 14 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap legutóbbi döntőbizottsági határozatával - adta hírül a Magyar Filmunió.

 

A tolonc című film a magyar és egyetemes filmtörténet unikális alkotása. A Casablanca (1942) Oscar-díjas rendezője, Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, korai filmje Kolozsváron forgott 1914-ben. A főszerepben a korszak színészóriása, Jászai Mari látható, továbbá Berky Lili és Várkonyi Mihály korabeli filmsztárok. Az ártatlanul kitoloncolt magyar cselédlány története egy nagy sikerű népszínmű mozgóképes adaptációja, melynek forgatókönyvét Janovics Jenő a kolozsvári színház igazgatója jegyezte.

A tolonc igazi filmritkaság, hiszen Jászai Marinak ez az egyetlen fennmaradt filmje. A MaNDA legértékesebb gyűjteményi darabjai között tartja számon a film egyetlen nitrokópiáját, melyet The Undesirable címmel feltehetően amerikai moziforgalmazásban vetítettek a 20-as években, majd szerencsés véletlenek sorozatának köszönhetően került vissza Magyarországra 2008-ban. Az archívum Gyürey Vera kezdeményézésére vágott bele a rendkívül rossz állapotú kópia felújítási lehetőségeinek feltérképezésébe.

tolonc3 500


A tervek szerint közel egy évet igényelnek a felújítási munkálatok, amely során a film hosszú távú megőrzését biztosítandó digitális és fizikai hordozók készülnek.

A tolonc című film felújítását filmtörténeti jelentőségének és Kertész Mihály hírnevének köszönhetően számottevő szakmai érdeklődés és várakozás övezi, világszerte élvonalbeli filmfórumok tűzik majd műsorra. A tolonc című film 100. születésnapjának megünneplésére nagyszabású hazai díszbemutató van tervbe véve, és a nagyközönség is felfedezheti újra Kertész Mihály remekművét.

Bővebb információ A tolonc című filmről a MANDA oldalán.






nka emblema 2012