sex hikaye

Forgalmazói körkép 3.

SPI: megszilárdult pozíció

2004. november 4. - filmhu
Forgalmazói körkép 3.
Habár egyre több cég jelenik meg a forgalmazói piacon, a Magyarországon két és fél éve működő SPI biztos pozíciókat és egyre emelkedő nézőszámot szerzett magának a mozikban. Az idei 28 filmjüket várhatóan egymilliónál is többen látják majd, és a jövő évi tervekben is szerepelnek sikergyanús alkotások. Az SPI azonban nem mond le az igényes művészfilmekről sem.
 
 
 
 

Az 1990-ben alakult, New York-i központú SPI International 1999 óta van jelen a közép-európai régióban. A lengyel, cseh és szlovák irodák mindhárom országban 6-11%-os piaci részesedést szereztek, ezért a vállalat úgy döntött, hogy 2002 tavaszán Magyarországon is megkezdi működését. A telítettnek tűnő hazai filmes piacon azzal a határozott céllal indult a magyar SPI, hogy kielégítse a független, színvonalas, de nem feltétlenül rétegfilmekre mutatkozó igényeket.

Az első három között
Árpa Attila, az Argo rendezője
Az elmúlt években az amerikai filmeken túl számos egyéb külföldi produkciót – kanadai, brazil, indiai, angol, francia, orosz, dán és svéd alkotást – is bemutattak a hazai mozikban. Ezen túl pedig, mint Vörös Gábor, az SPI ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, továbbra is szeretnének minden évben néhány magyar – a szélesebb közönségnek szánt – produkciót eljuttatni a nézőkhöz. (Az SPI a magyar filmek közül Mundruczó Kornél Szép napok című filmjét forgalmazta először 2003 márciusában.) Az igényes művészfilmek mellett a jövőben is több közönségfilm bemutatását tervezik.

2004-es listán összesen 28 film szerepel. Az igazgató szerint filmjeik össznézőszáma várhatóan meghaladja majd az 1 milliót. Ez több mint 25%-os növekedést jelent 2003-hoz képest. Az SPI mintegy két és fél éves hazai történetének legnézettebb filmje a Kémkölylök 3D volt több mint 240 ezer nézővel, amely tavaly decemberben került a mozikba (ezért a fenti 1 millióban nincs benne). Idén eddig 3 filmjük érte el, illetve lépte át a 100 ezres határt, a Horrorra akadva 3 című horrorparódia, a Dirty Dancing 2 című zenés, táncos romantikus film és Árpa Attila magyar trash-meséje, az Argo. Steven Lovy magyar-amerikai koprodukcióban készült filmjét, a MIX-et szintén idén mutatták be.

A cég nem marad ki a dokumentumfilmek terültéről sem: korábban a Vándormadarak és a Kóla, puska, sültkrumpli című filmekkel ért el szép sikereket, és a következő években is tervezik színvonalas dokumentumfilmek moziforgalmazását. A néhány perces kísérőfilmek szintén hozzátartoznak az összképhez: rengeteg pozitív visszajelzés érkezett Meskó Zsolt Somlói galuska című rövidfilmje kapcsán, amelyet a Belleville randevú előtt tűztek műsorra. A kisfilm az elmúlt hetekben boltokba került duplalemezes DVD-re is rákerült. Az SPI nem törekszik arra, hogy nagy számban mutasson be kísérőfilmeket 2005-ben, de a jövőben sem zárkóznak el színvonalas, a ”főfilmhez” valamilyen módon kapcsolható rövidfilmek bemutatásától.

A közeljövő bemutatói közül (novemberben és decemberben egyaránt 3-3 filmet indítanak a mozikban) a 80 nap alatt a Föld körül című, Jackie Chan főszereplésével készült, látványos és humoros családi film számíthat jelentős sikerre. A legnagyobb izgalommal pedig Bergendy Péter filmjét, a Rácz Zsuzsa azonos című regénye alapján készült Állítsátok meg Terézanyut! várják, mely a forgalmazó szerint az idei év egyik legsikeresebb magyar alkotásának ígérkezik. 2005 első negyedévében - többek között - két, várhatóan népszerű filmmel jelentkeznek: a Kaptár 2 - Apokalipszis-sel, illetve egy újabb magyar közönségfilmmel, Takács Ákos Pesti Harlem című munkájával.

Meddig jut el Terézanyu?
Hámori Gabriella
Az igazgató örömét fejezte ki, hogy a magyar filmek össznézőszáma jelentősen növekedett (nemrégiben 700 ezer fölé emelkedett). A vélhetően 2004-ben 1 millió fölé emelkedő látogatottsághoz a cég a MIX, az Argo és a decemberben induló Állítsátok meg Terézanyut! című film forgalmazásával több százezer nézővel járul hozzá. Ugyanakkor a kedvező összképet Vörös szerint némileg árnyalja, hogy ez a kiemelkedő eredmény 2-3 rendkívül sikeres közönségfilmnek köszönhető, míg több nagy várakozással induló – közülük a látogatottsági pályázaton is nyertes – film rendkívül gyengén teljesített.

Piaci helyzetüket tekintve Vörös Gábor elégedett az SPI teljesítményével: eddig sikerült megvalósítani elképzeléseiket, az elmúlt alig több mint két és fél év alatt Magyarországon is meghatározó független forgalmazóvá váltak. Úgy tűnik, a fokozódó verseny ellenére az SPI-nak sikerül megszilárdítani, és bizonyos területeken tovább erősíteni pozícióit. A moziforgalmazás mellett a 2002 őszén beindult videó/DVD üzletág fejlesztése is kiemelt cél a cégen belül. Az SPI stabil, 4% körüli piaci részesedésével itt is az egyik legnagyobb független forgalmazónak számít.



Címkék

spi , vörös gábor , , riport



nka emblema 2012