sex hikaye

Fórum Hungary, a Cinema City leányvállalata

Új szereplő a forgalmazói piacon

2005. április 28. - filmhu
Fórum Hungary, a Cinema City leányvállalata
Új filmforgalmazó cég jelentkezett Magyarországon, Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft. néven. Elsősorban hollywoodi mainstream mozikkal lesznek jelen a hazai piacon. A kb. 10-12 hazai forgalmazó mellett az új, filmes terjesztéssel foglakozó cég, a Cinema City International (CCI) leányvállalata, amely Közép-Európa és Izrael egyik meghatározó mozitulajdonosa.

A Cinema City International (CCI) csoport, amelynek profiljába mozihálózat működtetése és filmforgalmazás is tartozik, bejelentette, hogy április elsejével Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft. néven Magyarországon is elkezdi működését. A Cinema City International mozihálózat-tulajdonos, Közép-Európa és Izrael egyik meghatározó piaci szereplője, a térségekben összesen 54 helyszínen 398 teremmel van jelen. Csehországban 3, Lengyelországban 14, Izraelben 24 mozit üzemeltetnek. Magyarországon az 1997-es kezdet óta ma 13 filmszínházat tartanak fenn, kettőt Budapesten és 11-et vidéken.

A CCI honlapján olvasható, hogy 50%-ban birtokolják a legnagyobb izraeli filmforgalmazót, a Forum Filmet is. Valamint rendelkeznek filmek zártláncú vetítésének licenszével és a kábeltelevíziós műsorszórás jogával is. Az utóbbi negyven évben kizárólag a Forum Film foglakozott Walt Disney-filmek izraeli megjelenésével a mozi- és videópiacon egyaránt.

A Cinema City filmszínházai Magyarországon
A Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft sajtónyilatkozatában Mooky Greidinger, a CCI csoport elnök-vezérigazgatója kijelentette: „Magyarország nagyon fontos piac számunkra, hiszen ez volt az első ország, ahol közép-európai tevékenységünket elindítottuk. Hiszünk abban, hogy a filmbemutatás és - forgalmazás partnerségen alapuló üzletágak. Meggyőződésem, hogy Farkas Sándor vezetésével a Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft. rövid időn belül a mozifilm forgalmazás meghatározó piaci szereplőjévé válik, csatlakozva az iparág közös céljához, a mozilátogatók számának növeléséhez. Partnerségünk a Revolutionary Releasinggel kulcslépés ezen törekvésünk megvalósításában.”

Farkas Sándor, a Fórum Hungary Filmforgalmazó Kft. vezetője a filmhunak elmondta, hogy Izrael és Lengyelország után most Magyarországon kívánják megvetni a lábukat. Ezekben az országokban ugyanis a saját mozihálózatokon kívül filmforgalmazói leányvállalataival is jelen van a CCI, és a lengyelországi tapasztalataikat jól tudják hasznosítani nálunk is. „A kamatoztatható ismeretek azt a know how-t jelentik, amely szerint az erős és geográfiailag is megfelelően kiegyensúlyozott marketingaktivitás a mozikkal történő szoros együttműködéssel ötvözve jelentheti a siker kulcsát.” Vagyis a fővárosi jelenlét mellett a vidékit sem szeretné elhanyagolni a cég. „A Fórum Hungary nem csak a mozikkal, de a többi forgalmazóval történő együttműködésre is nyitott” – fűzte hozzá Farkas Sándor.

Korábban a hazai médiapiacon, marketing és pr területen tapasztalatokat szerzett cégvezető azt is elmondta, hogy elsősorban a nagy, szórakoztató hollywoodi produkciókkal kívánnak jelen lenni, de nem zárta ki, hogy később, hosszú távon magyar filmekkel is foglalkozzanak.

Az első egészestés alkotás, mely az új piaci szereplő nevéhez kapcsolódik, az Angelina Jolie és Brad Pitt főszereplésével készült Mr. és Mrs. Smith. A mozi egy kapcsolatának csúcspontján már túljutott házaspárról szól, akik lassan kezdenek belefásulni a hétköznapokba. Amit viszont nem tudnak egymásról, hogy mindketten bérgyilkosok, és a romantikus hollywoodi akció-komédia fordulataként következő megbízatásuk szerint egymást kellene eltenniük láb alól.

A Fórum Hungary beköszönő filmje
Mr. és Mrs. Smith
Az első, Fórum Hungary által hazánkban piacra kerülő filmet, a Mr. és Mrs. Smith-t nemzetközileg a Revolutionary Releasing forgalmazza, amellyel a Fórum Hungary hosszú távra szóló megállapodást kötött. A nemzetközi filmterjesztő cég korábban Magyarországon játszott filmjei között olyan mozik szerepelnek, mint a Hannibál, a Bazi nagy görög lagzi, a Mi kell a nőnek? és a Nagy Sándor.

A jövőben várható filmek között található például a Lord of War, Nicholas Cage főszereplésével, a Matador Pierce Brosnannel, a Johnny Depp nevével fémjelzett The Libertine, és a Keeping Mum, Rowan Atkinsonnal a főszerepben.

A viszonylag kis létszámmal működő, jelenleg nyolc fős, cég vezetője egyelőre nem kívánta elmondani, hogy számokkal kifejezve mekkora piaci részesedésre törekednek „Célunk, hogy az általunk forgalmazott filmeket minél szélesebb közönség számára vonzóvá tegyük. Hogy ez milyen piaci részesedést jelent, azt a mozilátogatók fogják eldönteni.” A Fórum Hungary vezetője egyelőre azt sem árulta el, hogy havonta hány új produkció bemutatását tervezik.

Szintén friss piaci szereplőnek számít a tavaly október óta filmforgalmazást bonyolító Hungaricom. A filmes vállalkozás vezetője, Prukner Pál szerint nekik nem jelent konkurenciát a Fórum Hungary, mert annak profilja eltérő, a Hungaricom alapvetően magyar filmek piacra dobását végzi. „Hogy egy cég sikeres-e azon múlik, hogy jók-e a filmjei, és azokat sikerül-e a közönséghez eljuttatni. Ha több a piaci szereplő, akkor az azt is jelentheti, hogy eloszlanak köztük a filmek, így az egyes alkotásokra több figyelmet tudnak fordítani.”

A tavalyi év legnagyobb részesedést elért független filmes forgalmazója, a Budapest Film marketing vezetője, Csurdi Gábor elmondta, egyelőre még keveset tudnak a Fórum Hungaryról. Hivatalos kapcsolat még nincs közöttük, ami azonban változni fog, legkésőbb akkor, amikor a Farkas Sándor vezette cég is tagja lesz a Filmforgalmazók Egyesületének. „Az idei számok azt mutatják, hogy a mozibevételek csökkennek, ezen pedig nem változtat egy újabb szereplő feltűnése.”





(1) 
Hozzászólások
1-1  /  1
2005. április 28. csütörtök, 23:23#1| torolt felhasznalo
És a nézőszám is csökkent vajon? Vagy az esetleg még nőtt is?

nka emblema 2012